Skatteavdrag för distansjobb? Nya regler i år

Många har jobbat hemifrån under 2020. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

I år går det för första gången att få avdrag för arbetsrum även för sporadiskt distansarbete.

De som har arbetat på distans under 2020 kan få ett skatteavdrag på upp till 900 euro. Skatteförvaltningen har nu beslutat hur stora avdrag man får göra för arbetsrum. Avdragen är 900, 450 eller 225 euro.

På grund av coronasituationen har distansarbetet ökat. Därför utvidgas rätten att göra avdrag i beskattningen för distansarbete; ett avdrag för arbetsrum kan också deklareras för sporadiskt distansarbete.

Avdraget för arbetsrum täcker hyran för arbetsrummet, möblerna, belysningen, elektriciteten, värmen och städningen och bestäms enligt antal distansdagar. Avdraget är personligt, vilket betyder att flera personer i samma hushåll kan få avdraget.

I stället för det schablonmässiga avdraget för arbetsrum kan en löntagare också välja att dra av de faktiska kostnaderna för arbetsrummet. Det kan göras om en betydande del av arbetet utförs hemma.

För att dra av de faktiska kostnaderna krävs att man vid begäran kan lämna in en redogörelse och verifikat för kostnaderna. Avdragbara utgifter kan vara utgifter för hyra, belysning, uppvärmning och möbler.

Personer som distansarbetat över 50 procent av det totala antalet arbetsdagar: 900

Personer som distansarbetat högst 50 procent av det totala antalet arbetsdagar: 450

Personer som arbetat sporadiskt på distans: 225

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning