Skärrade jordbrukare instängda i kongresscenter

Bild: Cata Portin

1 900 jordbrukare och jordbruksentreprenörer hölls av säkerhetsskäl instänga i ett kongresscenter mitt i centrala Bryssel efter terrorattackerna. En av dem var godsägaren Henrik Creutz. "Det är jätteskrämmande. Alla är på helspänn och ingen vet var det smäller nästa gång."

Jordbruksföretagaren Henrik Creutz anlände i går till Bryssel med anledning av ett stort seminarium där temat är jordbrukets framtid ur miljösynvinkel.

– Då jag kom till flygplatsen reagerade jag förstås över att där patrullerade tungt beväpnade militärer och att det på stan körde militärfordon på gatorna. Och ändå kunde det här ske, säger Creutz om de fruktansvärda dåden som skakar Europa.

Han nåddes av beskedet om de första explosionerna på flygplatsen då hans hustru och far samtidigt oroade skickade textmeddelanden till honom.

– Strax efteråt informerades vi om att det hade skett ytterligare en explosion på en metrostation i staden.

Creutz sade att ovissheten i kongresscentret precis intill centralstationen i Bryssel var stor. De 1 900 jordbrukarna uppmanades att stanna inne i byggnaden av säkerhetsskäl.

– Det är jätteskrämmande. Alla här är på helspänn och vet inte vad som händer i näromgivningen. Var och när smäller nästa bomb, undrar man.

Jordbruksentreprenörerna funderar också över hur de ska komma hem från terrorzonen efter att flygplatsen stängt.

– Jag har ingen aning om hur och när jag kommer bort härifrån. Hoppas jag kommer hem till påsk, säger Creutz från Malmgård i Pernå.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33