Gym och allmänna utrymmen i köpcenter kan snart tvingas stänga – regeringen funderar på ytterligare åtgärder

En kvinna tränar sina armmuskler i gymet Elixia i Flamingo i Vanda. Bilden är tagen förra våren. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Huvudstadsregionens coronasamordningsgrupp ber myndigheterna omedelbart se till att det inte uppstår trängsel i privatägda lokaler avsedda för allmänheten. Nästa skärpning kan bli att tvinga gym och allmänna utrymmen i köpcenter att stänga helt. Samtidigt diskuterar regeringen en övergång till nivå två i den nationella coronastrategin.

Smittskyddslagens pinfärska coronaparagrafer kommer genast till användning. För att förhindra trängsel ber huvudstadsregionens coronasamordningsgrupp Södra Finlands Regionförvaltningsverk att omedelbart skrida till åtgärder.

Den nya paragrafen, 58 d, begränsar närkontakten mellan människor. Privata näringsidkare och andra aktörer kan tvingas begränsa antalet kunder eller på annat sätt se till att folk inte kommer i närkontakt med varandra.

Dessutom ber coronasamordningsgruppen att Regionförvaltningsverket börjar tillämpa ett ännu grövre verktyg inom kort. Ytterligare en ny paragraf, 58 g, gör det möjligt att helt stänga till exempel privata gym, träningshallar, badinrättningar, allmänna bastur, nöjes- och temaparker och allmänna utrymmen i köpcenter.

Ännu på tisdagen fattades inget stängningsbeslut, utan frågan sköts fram till torsdagen då coronasamordningsgruppen igen träffas. Enligt HBL:s källor är det sannolikt att det då kan komma beslut om direkta stängningar.

Vid sitt möte på torsdagen ska gruppen ta ställning till om det epidemiologiska läget är tillräckligt allvarligt för att det är motiverat att stänga privatägda allmänna utrymmen för att få bukt med smittspridningen. Dessutom ska gruppen fundera om man ska begränsa stängningarna till att bara omfatta vissa verksamheter, var stängningarna behöver göras och hur länge de ska vara.

Stadsdirektör vill ha slut på folksamlingar

Ritva Viljanen, stadsdirektör i Vanda, och medlem i coronasamordningsgruppen, vill inte föregå torsdagens möte, men säger att en stängning av allmänna utrymmen i köpcenter kunde vara på sin plats.

– Allmänna utrymmen i köpcenter är ingen bra plats att vistas i just nu. Varken ungdomar eller äldre borde umgås i klungor i köpcenter i dessa dagar. Alltför ofta ser man hur människor tar risker och inte håller tillräckligt med avstånd, säger Viljanen.

Samtidigt planerar regeringen nya tag för att hejda smittspridningen. På onsdagen ska regeringen diskutera en övergång till nivå två i den nationella coronastrategin. Regeringspartiernas ordförande förde preliminära förhandlingar om saken på tisdagskvällen. Institutet för hälsa och välfärd förordar en övergång till nivå två åtminstone för Nylands och Satakuntas del.

Kirsi Varhila, kanslichef vid Social- och hälsovårdsministeriet, sade redan i måndags i A-studion att institutet har förberett förändringen.

Nivå två av ringa betydelse i huvudstadsregionen

Men samtidigt råder en oro att en övergång till nivå två inte får någon betydelse för huvudstadsregionen eftersom de åtgärder som nämns i strategin i praktiken redan gäller i huvudstadsregionen där smittspridningen är värst.

På nivå två rekommenderas regionerna också vid behov införa begränsningar som gäller barn och unga. Då skulle hobbyverksamheten avbrytas och högstadierna kunde övergå till distansundervisning.

Men det behöver inte betyda att så kommer att ske. Huvudstadsregionens kommuner har den senaste tiden tvärtemot vad regeringen och sjukvårdsexperterna önskat, öppnat upp hobbyverksamhet för barn och unga och bestämt att andra stadiet igen ska undervisas delvis i skolorna. Fortsättningsvis är det kommunerna som själva har beslutsrätt och huvudstadskommunerna kan också framöver välja att trotsa rekommendationerna.

För att helt kunna stänga pubar och nattklubbar som bedöms ligga bakom en betydande del av smittkedjorna, räcker det inte med nivå två, utan det skulle krävas ännu hårdare tag: nivå tre och undantagstillstånd, anser åtminstone en del av de medicinska experterna.

Grönt ljus för sång- och dansförbud av regeringen

I stället planerar regeringen att på andra sätt begränsa restaurangverksamheten. Regeringspartierna har nått samförstånd om ett sång- och dansförbud, rapporterar Yle. Förbudet får inverkningar i synnerhet i karaokebarernas och nattklubbarnas verksamhet. Förbudet kan genomföras via en förordning och innebär att kroggäster måste sitta stilla vid sina bord.

Kortare öppettider

En betydligt kvistigare fråga handlar om att ytterligare tidigarelägga restaurangernas öppettider, vilket vore ett sätt att stävja smittspridningen utan att behöva ta till undantagstillstånd och beredskapslagar. I dag måste restauranger på områden med svår smittspridning upphöra med alkoholserveringen senast klockan 22 och stänga klockan 23.

Men regeringspartierna överväger ännu strängare öppettider. Helsingin Sanomat har rapporterat att restaurangerna kan tvingas sluta med utskänkningen redan klockan 17 och stänga en timme senare på de värsta spridningsområdena.

Bilden är tagen i köpcentret Tripla i december i fjol. Bild: Emmi Korhonen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning