Skarp kritik mot SvFF: "Det är ett hån"

Att Svenska fotbollförbundet (SvFF) inte ställer Östersunds FK till svars för den ekonomiska brottslighet som gynnat klubben väcker starka reaktioner."Som att en dopad idrottare får behålla medaljen", skriver fotbollskrönikören Johan Esk i DN."Ett historiskt misslyckande", konstaterar Aftonbladets fotbollskrönikör Robert Laul.

Den före detta ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse för den ekonomiska brottslighet som i slutändan gynnat Östersunds FK. Men klubben i sig slipper trots domen undan påföljder från det Svenska fotbollförbundet, vilket får fotbollskrönikörer att rasa på flera håll.

"Det är ett historiskt misslyckande att Svenska Fotbollförbundet står handfallna och inte har ett regelverk som ens kan pröva saken fotbollsjuridiskt. Samma jävla förbund som 2004-05 skickade Örebro SK ur allsvenskan för en bagatell jämförelsevis", skriver Aftonbladets fotbollskrönikör Robert Laul.

Han får medhåll från fotbollskrönikören Johan Esk vid Dagens nyheter. Han konstaterar att förbundets hantering av ÖFK är "som att en dopad idrottare får behålla medaljen".

Utan Kindberg ingen ÖFK-historia

"Det är att hån mot de klubbar som i åratal stretade på men föll mot Östersunds FK i värvningskampen om spelare. De undrade var ÖFK fick pengarna ifrån. Nu vet de.(...) Utan Daniel Kindberg hade fotbollshistorien om Östersund aldrig hänt", skriver Johan Esk.

Enligt honom har SvFF bortsett från (eller missat?) en paragraf i tävlingsbestämmelserna som möjliggör degradering om "den idrottsliga verksamheten gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som allvarligt skadat idrottens anseende".

Han skriver: "Den här paragrafen skulle utan tvekan kunna användas för att skicka ner Östersund. Samtidigt är den öppen för tolkning och bedömning. Hur ska man avgöra om idrottens anseende skadats av Kindbergs sol-och-vårande?"

"Tveksamt om klubben överlever"

Att Svenska fotbollförbundet nu föreslagit en regeländring kring preskriptionstiden är en klen tröst.

"Att SvFF inte anmälde i tid så att det eventuella brottet av ÖFK preskriberats är ett underkännande men samtidigt får man se det som en nödvändig och nyttig läxa", skriver fotbolljournalisten Olof Lundh i Fotbollskanalen.

Han förutspår dock ingen ljus framtid för ÖFK.

"Varenda krona är tuff för ÖFK i det här utsatta läget. Över klubben svävar hotet om att behöva betala hela eller delar av bötesbeloppet på 40 miljoner kronor till spanska Huesca. Lägg till en oerhört pressad ekonomi med en klubb som är beroende av snabbt miljonstöd för att överleva" skriver han.

Domen i Kindberg-fallet blir ytterligare en belastning. Klubbens dotterbolag Driftaren AB dömdes nämligen till en halv miljon i böter, vilket påverkar ÖFK:s ekonomi.

"Det är tveksamt om klubben överlever", avslutar Olof Lundh.

Hilda Djupenström/TT

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning