"Skärmbråk bottnar ofta i rädslan för det okända"

Isabella Holm vill hellre tala om aktiviteten på skärmen än om skärmtid.Bild: Reaktor/Tuomas Sauliala

Reaktors digitala antropolog Isabella Holm vill se en mer inkluderande diskussion kring ungas digitala liv.

Vad ger min attityd gentemot ungas digitala liv för mervärde för barnets välbefinnande?

Den frågan hoppas Isabella Holm att ska styra då föräldrar tänker över barnens telefon- och medieanvändning. Holm är ledande digital antropolog på teknologi-, design- och konsultföretaget Reaktor. Hon vill få folk att fundera på hur digitaliseringen påverkar våra liv.

Holm säger att det är naturligt att känna utanförskap och rädsla då man ser en ny generation leva på nya sociala villkor som man inte riktigt förstår sig på. Vissa anstränger sig inte ens att förstå.

Det vill Holm ändra på.

– Oberoende om det finns ett problem eller inte är det farligt att bara agera utifrån antaganden, säger Holm.

Stöd i stället för att stjälpa

Holm säger att personer i alla tider oroat sig för nya saker.

– Det som händer är att man inte vet vad unga tänker och hur unga påverkas. Det väcker reaktioner och rädslor och det är mänskligt.

I stället för att ta förhastade beslut och totalförbjuda telefoner på kvällarna hoppas Holm att föräldrar frågar sig vad telefonanvändningen betyder för barn och unga. Mobilen kan vara en väldigt viktig del av en ung persons sociala liv.

– Det är viktigt att fundera på frågorna tillsammans för att hitta de rätta redskapen att stödja barnet, säger Holm.

Absoluta begränsningar problematiska

Att sätta upp begränsningar för ett barns skärmanvändning kan vara svårt. Holm poängterar att digitala läromedel blivit allt vanligare i skolor.

– Om man suttit framför en skärm i fyra timmar i skolan, är det då ändamålsenligt att man inte ska få se på en film på kvällen bara för att hållas inom en viss skärmtid?

Hur mycket skärmtid som helst är naturligtvis inte hälsosamt. Man kan få problem som huvudvärk och störda sömnvanor. Men det är viktigare att fokusera på aktiviteten vid skärmen, inte endast på tiden som används. Det finns stora variationer mellan olika individer och samma principer fungerar inte för alla.

Holm säger att det gör gott för alla att kritiskt granska medieanvändningen ibland och att en öppen diskussion inom familjen är a och o.

– Diskutera tillsammans: Vad får dig att må bra?

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00