Skärgårdsteatern firar femtioårsjubileum

Jan von Haartman, Seija Metsärinne och Dick Idman hör till Skärgårdsteaterns veteraner. Här fotograferade i samband med föreställningen Nysningen som turnerade 2012. Bild: DAN ANDERSSON/HBL-ARKIV

En historik över Skärgårdsteatern ges ut nästa vecka. Samtidigt är det premiär för sommarens turnéföreställning Jakob Dunderskägg.

I år turnerar Skärgårdsteatern med en familjeföreställning. Jakob Dunderskägg bygger på Christina Anderssons barnböcker om den barnvaktande sjörövaren Jakob Dunderskägg. Annina Enckell har dramatiserat böckerna för scenen och för regin står Ville Sandqvist.

Enligt Skärgårdsteatern bjuds publiken på en föreställning som handlar om "vardagliga saker som tandborstning, måltider och läggdags, kryddad med spännande äventyr på havet och öde öar".

I samband med premiären den 3 juli på Byarsborg i Sibbo ges en historik över Skärgårdsteaterns femtio verksamhetsår ut. Redaktör för Skärisboken är Jan Nåls. Boken rymmer intervjuer med många av Skärgårdsteaterns förgrundsgestalter, bland andra Dick Idman, Seija Metsärinne och Frej Andersin.

"Med tanke på att nästan fyrahundra personer har verkat inom Skärgårdsteatern så är det väl inte konstigt att det blir lite spretigt ibland. Varje enskild arbetsgrupp gör den teater som den själv gillar och vill dela med sig av. Då blir det en omväxlande repertoar, stora skillnader och förändringar i produktionernas och föreställningarnas innehåll och form", skriver Dick Idman, ordförande för stödföreningen Skärgårsteaterns väl, i bokens introduktion.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning