Skärgårdssajt lanserad – saknat svenskt språkval åtgärdas senare

Nättjänsten Explore Archipelago vill guida turister till och genom skärgården med dess sevärdheter och serviceutbud. Bild: Jean Lindén/SPT

Nylanserade nättjänsten Explore Archipelago knyter samman Skärgårdshavet och Stockholms skärgård. Men om Åboland kan man endast läsa på engelska och finska.

Explore Archipelago heter en ny nättjänst som ska hjälpa turister att upptäcka Skärgårdshavet och Stockholms skärgård.

Webbplatsen, som är mobilanpassad, riktar sig främst till de som reser på egen hand. Den har skapats under ledning av Åbo stad och Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län.

Men Explore Archipelago erbjuder begränsade språkval. Om Skärgårdshavets orter och sevärdheter – till exempel väldigt svenska platser som Houtskär och Kimitoön – kan man enbart läsa på finska och engelska.

Samtidigt presenteras Stockholms skärgård endast på svenska och engelska.

Det här ska det bli en ändring på – åtminstone delvis. Det säger Olli Ylioja vid Åbo stads turismorganisation Visit Turku.

–  Det finns redan ett beslut om att den finländska skärgården ska presenteras också på svenska. Vi hann inte med det till lanseringen, men på hösten ska vi ta tag i det.

Däremot kommer sidorna om Stockholms skärgård knappast att finnas på finska.

Ylioja säger att de två skärgårdarna själva avgör vilket innehåll de har om sin egen region. Stockholmarna riktar sig främst till sina inhemska kunder, och därför är finskan inte aktuell för dem.

Tjänsten Explore Archipelago är skapad inom projektet Archipelago Access med bidrag från EU. Adressen är www.explorearchipelago.com.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning