Skärgården öppnar famnen för turisterna men företagare är oroliga – "de flesta tycks ha glömt coronaviruset"

På en fullproppad båt är det svårt att hålla ordentliga avstånd. Då fartyget M/S Östern kastar loss står passagerarna som packade sillar. Bild: Dan Strömberg

Fullproppade båthamnar och restauranger vittnar om en sällan skådad turistsommar där gästerna verkar ha glömt bort att coronaviruset existerar. Men många är fortfarande oroliga för viruset. – Jag tror inte alls att faran är över, säger en företagare i Nagu, Pargas.

Det kryllar alltid av människor i Nagu under sommaren. Stugägare flyttar ut till sommarstugan och båtgäster ser till att gästhamnarna inte gapar tomma.

Men frågan är om Nagu någonsin varit så populärt som i år.

– Det är definitivt mera trafik här i hamnen i år än under tidigare år, säger Nagu gästhamns hamnkapten Mette Louise Lindberg.

Lindberg säger att ökningen i huvudsak beror på två saker: coronaviruset och den renoverade bryggan.

– I vintras förnyades både strandpromenaden och bryggan vilket jag tror att har lockat mera människor än förut. Dessutom har vi fått mycket bra feedback så ordet har säkert spridit sig.

Mette Louise Lindberg sommarjobbar i Nagu för fjärde sommaren i rad. Den här sommaren är den mest hektiska tills vidare. Bild: Dan Strömberg

Östern anländer till Nagu gästhamn. Bild: Dan Strömberg

Det har varit väldigt bråda dagar för hamnarbetarna i år, trots att de har fler anställda än förra året.

– Ibland har vi varit tvungna att prioritera båtgäster som stannar över natten. Till exempel har en del dagsgäster ombetts åka till nästa hamn tidigare än tänkt då vi har haft fullt vid bryggan. Därtill har vi i år beslutat att cyklister och husbilsgäster inte får bada bastu, eftersom alla helt enkelt inte får plats i våra bastur.

Nagu gästhamn har tre bastur att hyra, en för män, en för kvinnor och en familjebastu. Cyklister och husbilsägare kan fortfarande hyra familjebastun.

Roger Rönnblad tycker att människor beter sig som vanligt förutom då de står i kö. Där förstår alla att hålla avstånd. Bild: Dan Strömberg

Rusning på Björkö

Åbobon Roger Rönnblad är ute på sin årliga båtsemester med familjen. Rönnblad tycker att hamnen i Nagu alltid varit full, men han har märkt att det är många båtar i rörelse.

– En dag tänkte vi stanna på Bodö, men hamnen var full redan tidigt på dagen så vi fick inte plats. Då åkte vi vidare till naturhamnen på Björkö. Jag har aldrig upplevt så många båtar där på en gång som nu, säger Rönnblad.

På Björkö lade Rönnblad även märke till en segelbåt från Sverige.

– Vi funderade nog lite hur den hade hittat dit.

HBL ringde till några större hamnar i Svenskfinland för att få en kommentar av respektive hamnkapten.

– Vi har haft över 130 båtar dagligen den senaste veckan och därtill många vattenskotrar, säger Nagu gästhamns hamnkapten Mette Louise Lindberg.

– Jag har inte märkt någon större skillnad jämfört med förra året i antal båtgäster. Däremot hör man mera finska och mindre rikssvenska i hamnen i år, säger Ekenäs gästhamns hamnkapten Eric Lönnqvist.

– Vi har haft lite fler båtgäster än tidigare år men jag tror det beror mer på vädret än coronan. Vi har ändå en kampanj som går ut på att man ska visa hänsyn till varandra i hamnen säger Heikki Wichmann, hamnkapten i Hangö gästhamn, Östra hamnen.

– Efter midsommaren exploderade det. Förra veckoslutet var första gången på 25 år som jag inte tänkte få alla båtar att rymmas, säger Lovisa gästhamns hamnkapten Niklas Mattsson.

– Vi har haft fler inhemska gäster men färre utländska. Totalt har antalet varit ganska samma som förra året, säger Kastnäs gästhamns hamnkapten Christoffer Slotte.

Gäster från Hangö

Marianne Nummela har en sommarstuga i närheten av Nagu gästhamn. Den här dagen har Nummela fått gäster från Hangö.

– Vi är på väg på lunch och sedan ska vi äta glass, säger Nummela.

Hon är inte speciellt rädd för att en eventuell coronasmitta skulle börja sprida sig i Nagu trots att många människor rör sig där. Hon upplever att Finland har ganska bra koll på situationen.

– Det som är ledsamt för vår del är att barnbarnen bor i Seoul i Sydkorea, så vi har inte kunnat träffa dem.

Marianne Nummela (framme t.v.) och gästerna från Hangö njuter av det varma vädret. Bild: Dan Strömberg

Lokala företagare skyddar sig mot coronaviruset

Bland de lokala företagarna finns fortfarande en stor respekt för coronaviruset.

– Jag tror inte över huvud taget att faran är över, säger Tim Eriksson, som driver restaurangen Food Fellows i Nagu tillsammans med fyra andra skärgårdsbor.

Den här sommaren har de haft fullt upp.

– På våren skrämde folk upp oss och sade att det kommer bli den sämsta sommaren någonsin. Det har inte alls varit nära sanningen.

Tim Eriksson visar var Food Fellows restaurangpersonal placerar den färdiga portionen. Kunderna hämtar sedan maten från disken och alla hålls på säkert avstånd från varandra. Bild: Dan Strömberg

Restaurangen har sammanlagt 62 platser. I år utnyttjas inte den totala kapaciteten, allt för att kunder inte ska behöva sitta så nära varandra.

– Dessutom har vi satsat mycket på vår egen personals säkerhet eftersom vi inte litar på att alla våra gäster delar vår inställning till coronaviruset.

Tidigare hade Food Fellows bordsservering men i år hämtar kunderna sin egen mat. Därtill ska kunderna själva föra bort sin egen tallrik. Systemet fungerar bra och kunderna har inte varit kritiska till förändringen.

Förlängd säsong

Trots att det varit väldigt bråttom hela sommaren så siktar Food Fellows på att förlänga säsongen. Det är de inte ensamma om.

– Normalt har vi bara öppet på veckosluten i september men nu tänker vi ha öppet varje dag, säger Minna Ohvo som driver restaurangen Strandkrogen i anslutning till hotell Strandbo.

Ohvo uppskattar att människorna i år har ökat med ungefär trettio procent sedan förra året. Men det täcker inte hela bortfallet från i våras.

– Den här sommaren har vi presterat på gränsen till vad vi klarar av, men det var väldigt många avbokningar i våras, tyvärr.

Minna Ohvo riktar en eloge till Strandkrogens personal som orkat prestera på hög nivå trots all stress. Bild: Dan Strömberg

I likhet med Food Fellows Tim Eriksson har Minna Ohvo lagt märke till att de flesta gästerna inte verkar tänka på coronaviruset.

– Men vi har också gäster som vill sitta lite mera för sig själv, säger Ohvo.

Fullproppad skärgård

Hotell Strandbo i Nagu är så gott som fullbokat in i augusti. Några samtal till turistinformationer i Hangö, Raseborg, Lovisa, Kasnäs och Kristinestad utgör bevis för att sommargästerna räcker till längs hela kusten.

– Det ser ut att bli en succésommar. Många företagare har hört av sig och varit nöjda med antalet gäster, säger Raseborgs turistchef Ville Vuorelma.

– Vi har slutsålt så gott som varje dag vilket är oerhört välkommet efter vårens bortfall. Samtidigt beaktar vi fortfarande coronaviruset i vår verksamhet, till exempel har vi inte öppnat våra bastur i badhuset, säger Tanja Liljeqvist, hotellchef på Kasnäs badhotell.

Människor köar för att få stiga ombord på fartyget M/S Östern som trafikerar rutten Nagu – Själö – Rimito, även kallat Lilla Ringvägen. Österns kapacitet är 146 passagerare och 15 personbilar. Bild: Dan Strömberg

Innan Östern kan fyllas med folk måste fartyget tömmas på folk. Bild: Dan Strömberg

Skärgårdens ringväg populär

Utanför Strandkrogen i Nagu ringlar sig en lång kö med människor som väntar på att få stiga ombord på fartyget Östern.

Bland dem står Kim Forsström och Karita Arrajoki. De är ute på en kort cykelsemester.

– Vi kommer bland annat cykla till Nådendal och Gustavs säger Arrajoki.

Forsström säger att de bestämde sig för sin cykelresa endast tre dagar innan avfärd.

Karita Arrajoki och Kim Forsström har reserverat tre dagar för sin cykelfärd. Bild: Dan Strömberg

Arrajoki och Forsström övernattar på olika bed and breakfast-boenden eftersom "allt annat var fullbokat". De är inte oroliga för att smittas av coronaviruset under resan.

– Man har blivit lite mindre försiktig. Men hygienen är fortfarande viktig för oss, säger Arrajoki.

Många personbilar

Skärgårdsbussen trafikerar dagligen längs skärgårdens ringväg. Busschauffören Tomas Wrede säger att bussrutten har varit lika populär som förra året.

– Men det rör sig avsevärt fler personbilar längs skärgårdens ringväg än tidigare år.

På grund av att många personbilar rör sig längs ringvägen har en hel del färjköer bildats, framför allt vid mindre färjfästen.

Färjan som går till Iniö har en kapacitet på cirka 25 bilar men har stundvis haft närmare hundra bilar i kö, skriver HS. På veckosluten är köerna vid Pargas – Nagu färjan också väldigt långa.

Många uppdrag

Rent konkret innebär ett stort antal personbilar att många åker ut till sina sommarstugor. Det har även märkts i antalet uppdrag som skärgårdsdoktorn utfört.

– Vi har haft rekordmånga uppdrag i år, säger skärgårdsdoktorns ansvariga läkare Janne Castrén.

Inför säsongen skaffade Skärgårdsdoktorn Ab en större läkarbåt. Tack vare den kan man behandla patienter utomhus, vilket har kommit väl till pass i år.

– I många fall har vi kunnat erbjuda säkrare service eftersom vi kan åka hem till våra patienter och betjäna dem ute på däck.

Gästhamnar är inte smitthärdar

Castrén säger att coronaviruset naturligtvis kan spridas var som helst i landet, men att det är svårare för viruset att spridas i skärgården.

– I gästhamnar som till exempel Nagu gästhamn rör det sig förvisso mycket människor, men samtidigt har man ett ganska tryggt avstånd till varandra. Det förutsätter ändå att alla håller sin hygien i skick och att man inte beblandar sig med andra sällskap under en längre period.

Nagu är en av Finlands populäraste semesterorter. Bild: Maija Hurme

Skärgårdsdoktorns läkarbåt håller samma standard som ett sjukhus vad gäller hygien. Castrén säger att de inte alls tar emot patienter som missänker att de kan ha smittats av corona.

– De skickar vi till Åbo eller till den kommunala vården. På det sättet kan vi fortsätta erbjuda våra tjänster till andra som behöver oss, säger Castrén.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning