Skapa museum för rörliga bilder

Ett museum för film, tv och datorspel.

Tapani Ritamäkis finurliga och provokativa kolumn om Guggenheims museum (HBL 8.12) kräver ett inlägg. Jag blev speciellt glad över att finländska framgångsrika affärsmän och deras stiftelser var beredda att stödja kulturen med miljoner. Nu när Guggenheims museums är nerlagt, fast Ritamäki hoppas på annat, föreslår jag att de insamlade privata pengarna och Helsingfors stads positiva inställning vinklas för att få till stånd ett museum för rörliga bilder; ett museum för film, tv och datorspel.

Nu när finska filmer och tv-serier väcker stort intresse också internationellt, för att inte tala om finska datorspels världserövring, vad är då inte mer intressant för både inhemska och utländska turister än att kunna uppleva allt detta i ett levande museum. Museet skulle naturligtvis vara ett aktivt museum där skolelever och studerande och andra besökare får en inblick bakom kulisserna hur film, tv-program och datorspel en gång i tiden har skapats och hur de görs i dag.

För detta museum behöver inte den för Guggenheims museum planerade byggnaden användas (personligen är jag inte så förtjust i den svarta byggnaden) utan museet kunde inrättas i järnvägens verkstadshallar i Böle. Där kunde museet vara kärnan i ett kulturcentrum med film-, tv-, och spelbolag som grannar. För några dagar sedan offentliggjordes att i grannskapet, i det nya köpcentrumet Tripla vid Böle tågstation, byggs ett musikmuseum. Jag är beredd att lägga 200 euro i potten för ett museum för rörliga bilder.

Claes Olsson filmregissör och producent, Helsingfors

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00