Skandinavisk julstorm drar vidare till Baltikum

En man granskade de höga vågorna i Malmö på måndagskvällen.Bild: Johan Nilsson

Julstormen Urd drar vidare från Sverige, Norge och Danmark till Baltkum, rapporterar Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut SMHI.

Urd blev lugnare än befarat. I Norge anses stormen vara över och i Sverige och Danmark har den börjat avta.

I Norge var cirka 70 000 människor utan ström natten till tisdagen sedan stormen fällt träd över elledningarna. I Götaland i Sverige var 2 000 hushåll utan ström.

Stormen ledde bland annat till att Öresundsbron mellan Sverige och Danmark stängdes, men den öppnade på nytt för trafik tidigt på tisdagen.

Nedblåsta träd och elledningar har orsakat en del problem i trafiken. Tågtrafiken stod på några sträckor i Skåne och trafiken beräknas återupptas i eftermiddag. På tre tågsträckor har ersättningsbussar satts in.

Varning nedgraderades

SMHI nedgraderade varningarna på flera håll efter stormen. Det råder inte längre stormvarning i Bohuslän, Göteborg och Halland. SMHI har nedgraderat till klass 1-varning för mycket hårda vindar.

– Men det är ju fortfarande väldigt blåsigt i Götaland, säger Tobias Halmblad, jourhavande meteorolog vid SMHI.

En klass 1-varning för mycket hårda vindbyar består även i Skåne.

Översvämningar rapporterades på flera håll i Sverige.

I Halmstad höjdes havsnivån kraftigt strax före midnatt. Vattenståndet är 175 centimeter över det normala och räddningstjänsten har byggt barriärer med sandsäckar.

– Runt midnatt kan vi summera att stormen Urd minskat i styrka och att belastningen inte varit så stor som vi förväntade oss, vi hade förberett organisationen på en högre belastning, säger Thomas Andersson stabschef i ett pressmeddelande.

I Norge, som drabbades hårt av stormen redan i förra veckan, minskade stormvindarna till kulingvindar på natten, enligt NTB.

Meteorologer som NTB talat med anser att stormen dragit över.

Orkanvindar tidigare

Det var på måndagskvällen som Urd började märkas rejält på de svenska mätstationerna. Vid Väderöarna uppmättes orkanstyrka i vindbyarna med 33,8 meter per sekund. Gränsen för orkan går vid 32,7.

Både tågtrafik och båttrafik ställdes in på flera håll i Sverige. Flygtrafiken påverkades inte nämnvärt.

Namnet Urd kommer från nordisk mytologi, där hon är det förflutnas gudinna som spinner livstrådar för alla levande varelser. 

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33