"Skandiamannen" pekas ut som Palmes mördare

Det är inte första gången svensk polis trott sig hitta Olof Palmes mördare. Nu utlovas nya uppgifter inom en inte avlägsen framtid.Bild: TT/JONAS EKSTRÖMER

Den man som i medierna benämnts som Skandiamannen i utredningen av mordet på Olof Palme pekas i magasinet Filter ut som eventuell gärningsman.

Mannen var på plats när den tidigare statsministern mördades 1986, och hade genom en vän som var vapensamlare tillgång till samma slags vapen som Palme sköts med, enligt tidningen.

Enligt ett historiskt register från Täbypolisen över inkomna licensansökningar under perioden 1978–1986 ansökte vapensamlaren om samlarlicens för 37 revolvrar, varav fem var av en kaliber som stämde med ammunitionen som användes för att skjuta Olof Palme.

Vapensamlarens vapen fanns inte med i Palmeutredarnas register för provskjutna revolvrar. Uppgifterna gjorde att utredarna fattade intresse och kallade in Filters reporter till förhör den 29 september förra året. Fler hördes också i "Skandiamannens" krets, som hans exfru, vapensamlarens äldsta dotter och en tidigare utredningsinspektör på Skandia.

"Skandiamannen" avled 2000. Revolvrarna är i dag utspridda eftersom de såldes på auktion för några år sedan. Vapensamlarens äldsta dotter skulle ta hand om dem.

– Det rör sig om kanske 200 vapen som jag har sålt. Kanske ännu mer, säger hon till magasinet.

Palmeutredningens ledare Krister Petersson vill inte kommentera Filters uppgifter.

– Jag har inga kommentarer till det. Det är inte min roll att recensera olika journalistiska åtgärder utan det får stå för författare och ansvarig utgivare, säger han till Aftonbladet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00