Skandaldomare gjorde bort sig

Malis supportrar fick jubla i premiären som blev kortare än väntat. Bild: Issouf Sanogo/Lehtikuva-AFP

En fotbollsmatch håller på i 90 minuter plus stopptid. I vanliga fall. Domaren Janny Sikazwe tyckte ändå annorlunda i slutet av matchen mellan Tunisien och Mali de afrikanska mästerskapen.

I 85 minuter skötte sig domaren Janny Sikazwe mer eller prickfritt. Sen brast allt för zambiern som tidigare stått anklagad för korruption. Hjärnsläpp, fel på klockan eller något annat?

Han måste i vilket fall som helst lämna den ödsliga Stade Limbe i Kamerun skyddad av lokala väktare. Gott så för den tunisiska tränaren Mondher Kebaier, hans stab och hans spelare hade mord i blicken efter 0-1 i premiären mot Mali.

Sikazwe blåste för full tid för första gången vid 85 minuter. Ingen förstod någonting och de redan stressade och uppretade tunisierna höll på att tappa all vett och etikett.

Domaren insåg sitt misstag och blåste i gång matchen igen som enligt all logik borde ha hållit på i tio eller tolv minuter till med tanke på VAR-granskningar, vattenpauser och så vidare.

Men mindre än fem minuter senare hade Sikazwe fått nog och satte visselpipan i munnen för sista gången vid spelade 89.45.

Och nu tappade tunisierna, helt förståeligt, besinningen och försökte nå fram till Sikazwe som åtminstone till det yttre verkade oberörd och uppenbart övertygad om att han gjort helt rätt.

Sikazwe har varit misstänkt, men inte fällts för korruption tidigare och showen i Limbe fick en och annan att undra vad som låg bakom hans märkliga agerande.

Han var VM-domare 2018 och är allmänt välrenommerad även om han som sagt figurerat i utredningarna domare inte ska figurera i.

Att ilskan i det tunisiska lägret var stor är lätt att förstå. Kebaier kokade av ilska på presskonferensen efter match.

– Under mina trettio år i branschen har jag aldrig varit med om något liknande.

Arrangörerna insåg snabbt att det hela inte gått rätt till och ville återuppta matchen efter presskonferensen. Tunisiens spelare vägrade och Mali tilldömdes segern.

- Det var en halvtimme efter match och mina spelare satt i isbad för att återhämta sig. Att återvända ut på planen då var en omöjlighet, säger Kebaier.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning