Skam väcker intresset för Norge hos Tölöunga

Nästa säsong i den norska succéserien Skam handlar antingen om Vilde eller Sana – åtminstone om man får tro på ett gäng Skamfans vid Tölö gymnasium. De ger serien toppbetyg: handlingen är bra, problemen realistiska och skådespelarna naturliga.

Väntan på säsong 4 känns lång och oviss bland Skamfansen världen över. Youtube och Instagram svämmar över av spekulationer om vem av karaktörerna som kommer att stå i fokus efter Eva, Noora och Isak. De ivrigaste anhängarna gör egna fotomontage, videor och sprider rykten om alternativa huvudpersoner. Men ingen säker information har sipprat ut från norska rundradiobolaget NRK, som producerar och distribuerar den oerhört populära ungdomsserien Skam. Det enda vi vet är att säsong 4 publiceras under våren 2017.

För att mäta pulsen på målgruppen, unga i 16-årsåldern, besökte HBL Tölö gymnasium, den innerstadsskola i Helsingfors som kanske bäst går att jämföra med gymnasieskolan Hartvig Nissens skole, där handlingarna i Skam utspelar sig. En hel del studerande har redan samlats i matsalen för dagens lunch, köttfärsbiffar med potatis. Att hitta några Skamfans är inte svårt.

Linn Thomasson och Matilda Hertzberg är inbitna Skamfans och har följt med serien sedan den började sändas sommaren 2015, först via den norska webbplatsen tv.nrk.no och den senaste säsongen via Yle Arena.

– Serien är jättebra! Handlingen är så realistisk att jag hade kunnat vara med i den på ett hörn! Till en början var det lite svårt att komma in i handlingen, då jag inte är så van att lyssna på norska, säger Matilda.

– Jag gillar att skådespelarna ser så naturliga ut, som vem som helst. De är inte sminkade och snygga när de vaknar i sängen på morgonen, säger Linn.

På Insta. Rollfigurerna i Skam har egna Instagramkonton, där de postar bilder under pågående säsong. Den här bilden har Noora satt ut efter att hon och William slutat smyga med sin relation och ställer till med en stor fest i slutet av säsong 2. Bild: Instagram/Loglady99

De har sina klara favoriter i serien, Linn gillar rollfiguren Noora medan Matilda föll för Even.

– Noora är så stark och självständig, hon bor ensam. Fast innerst inne är hon ju jätteosäker, hon visar det bara inte för kompisarna, men vi som tv-publik får se det.

– Jag gillade inte alls Noora, hon var så jobbig och osäker, sade "nej" hela tiden. Even i säsong 3 var min favorit, han är så speciell. Han var sig själv, samtidigt som han var cool och så snygg! tycker Matilda.

Drittsekk har fastnat

I hos Hertzbergs som bor i Esbo har serien blivit hela familjens favorit och de brukar diskutera handlingen vid middagsbordet.

– Mina föräldrar älskar också Skam, men vi tittar inte på den tillsammans. De förstår mig bättre numera och brukar fråga om våra fester är likadana som festerna i Skam. Vi har alla blivit så fascinerade av Norge att vi planerar att åka till Oslo i sommar, berättar Matilda ivrigt.

Intresset för det norska språket och kunskap om Norge överlag är något som ökat väldigt mycket tack vare serien.

– Det är ovanligt att tv-serier görs på norska, jag har inte sett andra än Skam. Jag tycker att språket är jättevackert.

– Jag har också lärt mig förstå norska mycket bättre nu, när jag har blivit van att lyssna på det, inflikar Linn.

Tjejerna har ändå inte plockat in några norska uttryck i sitt dagliga tal, utom möjligtvis favoritordet drittsekk (skitstövel), ett ord som används hela tiden av de norska ungdomarna. Det är Noora som utser William till den värsta drittsekken av alla för att han behandlar sina snabbt växlande tjejer så nedvärderande, men alla som uppför sig illa i serien blir i något sammanhang kallade just drittsekk.

Bara tjejer tittar

Så här långt in i samtalet tar en lektion slut i Tölö gymnasium och mängder av studerande väller in i matsalen. Viktor Burmeister har aldrig hört talas om den norska tv-serien:

– Skam?! Vad är det? Hur skulle jag ha sett en sådan serie?? undrar Viktor förvirrat.

Han får representera killarna i Tölö gymnasium, för inte en enda av de kanske tio killar som närmar sig diskussionen har sett serien och kan därmed inte delta på något sätt. Det kan däremot Frida Dahlqvist, Rebecka Nugent och Amanda Metso, som bubblar av åsikter om Skam.

– Alla föräldrar och lärare borde se Skam så skulle de förstå hur vi har det! Serien är så realistisk, så där är det! säger Amanda.

– Jag är glad att den tredje säsongen tog upp homosexualitet, för det finns väldigt mycket förutfattade meningar om det, speciellt bland killarna. De attityderna tycker jag att serien har lyckats ändå på, åtminstone lite, tycker Frida.

Årets tv-par i USA. I säsong 3 följde serien Isak (Tarjei Sandvik Moe) och hans allt varmare känslor för Even (Henrik Holm). Skam har hyllats för sin realistiska skildring av homosexualitet och den känslostorm den orsakar i en ung människa. Bild: NRK/Yles bildtjänst

Att serien helt och hållet fokuserar på unga och vuxna inte ens syns i rutan har väckt en del diskussion och förundran, speciellt från vuxenhåll. Tölöungdomarna tycker inte att det alls är konstigt att serien är filmad på det sättet:

– Jag har diskuterat den här saken med min mamma och det är inte alls konstigt. Inte är våra föräldrar närvarande i våra diskussioner här på skolan, trots att de finns där i bakgrunden. Serien handlar ju om ungdomar och då är det självklart att kameran följer bara dem, säger Frida.

Fakta

Skam i alla kanaler

Skam är en norsk dramaserie som riktar sig till ungdomar. De tre första säsongerna finns tillgängliga på Yle Arena i Finland, den fjärde säsongen ska starta nu under våren på NRK, Norges statliga tv-bolag.

Serien följer ett gäng ungdomar som går på gymnasiet Hartvig Nissen VGS i Oslo. Under första säsongen följde man Eva, som har problem i sin relation med pojkvännen Jonas. Andra säsongen kretsar kring ordentliga och självständiga Noora som motvilligt attraheras av skolans snyggaste kille William. I den tredje säsongen följer man Isak, som efter en rad korta förhållanden med olika tjejer hittar mannen i sitt liv i Even.

Julie Andem står för manus och regi.

I Norge publiceras dagligen korta videoklipp under pågående säsong, som sedan klipps ihop till ett veckoavsnitt. Parallellt med tv-serien publicerar rollfigurerna bilder på Instagram och på den norska webbplatsen skam.p3.no kan man läsa chattar mellan karaktärerna.

Skam har blivit en succé världen över, i de skandinaviska länderna är Skam det mest sedda programmet på de olika rundradiobolagens webbtjänster. NRK har nyligen sålt rättigheterna till USA, till Simon Fullers produktionsbolag XIX Entertainment för att göra en amerikansk version av Skam.

Följer via Instagram

Skam är egentligen mycket mer än en tv-serie, det är en multimedial produkt som distribueras via många olika kanaler: korta klipp och chattar på tv-bolagets webbsida, foton på rollfigurernas Instagramkonto och traditionellt tv-avsnitt som visas en gång i veckan på publik service-bolagets tv-kanal. Huruvida det här är ett bra grepp är ungdomarna lite oense om.

– Det känns konstigt att rollfigurerna har egna Instagramkonton, de finns ju inte på riktigt. På det här sättet blir de ju sina rollfigurer och det är något förvirrande, tycker Linn.

– Jag tycker det funkar jättebra för en publik som är i vår ålder att följa serien på olika ställen. Det blir så verkligt då, det är mycket mer än att bara titta på tv, säger Frida.

Flickorna följer ändå både rollfigurerna och skådespelarna bakom dem på Instagram.

– Jag följer Ulrikke Falch, hon som spelar Vilde. Hon är inte alls som sin rollfigur, utan Ulrikke har skrivit flera bra inlägg om bland annat feminism och jag håller med henne på många punkter, säger Linn.

– Ja, jag följer också Ulrikke, hon är skön, en bra förebild. Hon skriver bra grejer och bryr sig inte så mycket om vad andra säger, i motsats till sin rollfigur Vilde, håller Frida med om.

Tjejerna väntar ivrigt på att den nya säsongen ska köra i gång, men de sitter inte och håller andan under tiden.

– Det är egentligen bra att vi inte har fått ett visst datum för när serien börjar, för nu behöver vi inte gå och vänta på den dagen. Men jag tycker att Skam borde visas på tv och inte bara via Arenan, för då skulle ännu flera hitta den. Nu måste man känna till serien för att börja titta och det är tråkigt, säger Matilda Hertzberg.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00