Skam loggar ut efter fyra säsonger

Farväl. Efter fyra säsonger tar Skam farväl av fansen. Men serien lämnar ett större intresse för ungdomsdramatik efter sig. Bild: Pressbild

Slutet är nära för ungdomarna på Hartvig Nissen i Oslo. I fyra säsonger har " Skam revolutionerat serietittandet. – Jag upplever det som helt nytt, sedan behöver de inte ha startat en trend, säger Cilla Jackert till TT.

Tisdagen den 22 september 2015 klockan 14.32 publicerades ett klipp på internet där Eva, Jonas och Isak satt på en trappa på gymnasieskolan Hartvig Nissens gård och pratade om betyg. Förbi gick ett tjejgäng som tittade snett. Mindre än två timmar senare publicerade Eva ett kollage med bilder på Jonas på Instagram med texten "När @jonas9000 tagit min telefon".

Det var så den norska ungdomsserien Skam började. Över en miljon norrmän såg premiären, men efter fyra säsonger har serien fängslat fans över hela världen.

Unik ungdomsdramatik

Vid det här laget är det svårt att ha missat berättelsen om Sana, Noora, Vilde, Isak och deras vänner. Skam har hyllats av kritikerna, samlat fans i diskussionsgrupper på Facebook och kallats för nyskapande och ett fenomen.

– Jag tycker nog Skam är unikt utifrån det jag sett i ungdomsdramatik. Det är en speciell ton och tilltal, manusförfattarna har gjort det både smart och med känsla. Listigt men aldrig på bekostnad av karaktärerna, säger Cilla Jackert, manusförfattaren bakom bland annat 00-talsserien Spung, till TT.

Går inte att kopiera

Maria G Francke är kulturjournalist på Sydsvenskan och har analyserat varje klipp från säsong fyra. Hon tycker Skam är unikt då de har integrerat sociala medier i serien. Även om det har gjorts förut har det aldrig fått samma genomslag, enligt henne.

Cilla Jackert tror också att Skam har vunnit ny mark på den fronten.

– Det är tv-seriens tid, det går inte bara att kopiera något. Alla vill skapa något unikt. Men man har mycket att lära med sociala medier och att nå ut till ungdomar. Det tror jag man kan experimentera med. Hur man ska lansera har Skam revolutionerat väldigt mycket.

Påverkat ungdomsdramat

Innan Skam hade premiär reste produktionen runt i Norge och gjorde djupintervjuer med skolungdomar för att hitta den rätta tonen. Och det är just där som serien varit betydelsefull.

– Ungdomskultur i allmänhet har uppgraderats de senaste åren. Genren ansågs inte så viktig. Cirkeln-böckerna är ett annat exempel, de är välgjorda, inkännande och lockade vuxna. Det gör något med genren. Skam är en del av det och har ökat intresset för ungdomskultur, säger Maria G Francke.

Det håller Jackert med om.

– Jag tror "Skam" kommer att påverka inte bara ungdomsdramatiken utan även hur man får upp engagemanget för fiktionen. Serien har legat otroligt tätt med verkligheten, säger hon.

Det sista avsnittet i den fjärde och avslutande säsongen av Skam visas på Yle Arenan från och med söndagen den 25 juni.

FAKTA

Tv-serien Skam

I Skam följer tittarna ett gäng tonåringar på gymnasieskolan Hartvig Nissen i Oslo. Varje säsong har en ny huvudrollfigur. Eva, Noora, Isak och Sana har alla stått i centrum men förutom dem ges även en inblick i deras vänners liv.

Serien är webbaserad och förs framåt med klipp, Instagraminlägg, Youtube-videos och chattar. Det mesta samlas på seriens nav, Skam.p3.no. Där publiceras formaten i realtid för att skapa en känsla av "här och nu".

Skam har vunnit flera priser på norska Gullruten, däribland årets innovation, bästa manus och bästa regi. Ungdomsdramat har även uppmärksammats i The Guardian och The New York Times.

Till hösten planeras en amerikansk version av serien som ska heta Shame.

Seriens skapare är Julie Andem.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03