Hajpade säsong fyra av Skam kör – kan ses också i Finland

Bild: Skärmdump från trailern till säsong 4

Det första klippet i säsong 4 av norska dramaserien Skam visas på eftermiddagen i dag, närmare bestämt klockan 14.28 finsk tid.

Norska rundradiobolaget NRK, som producerar Skam, visar dagligen korta klipp av serien på sin webbplats skam.p3.no. Hela Norden kommer att kunna se dessa dagliga sekvenser som läggs ut på programmets blogg.

Med start i dag publicerar NRK korta snuttar av programmet på bloggen skam.p3.no. Där blir allt innehåll tillgängligt innan de färdiga avsnitten klipps ihop och sänds i norsk tv på fredag kväll. De färdigklippta avsnitten kan däremot inte ses direkt utanför Norge.

Avsnitten kommer dock att visas på textade Yle Arenan med en dags dröjsmål. Svenska Yle har meddelat att första avsnittet i säsong 4 kommer sändas den 15 april.

– Den här gången kommer vi inte vänta, vi vill börja sända serien så snabbt som möjligt, sade informationsplanerare Daniel Nylund på Svenska Yle till HBL i fredags.

Det bästa som hänt på länge

Nordiska rådet har lyft tv-serien om de norska gymnasieungdomarna som det bästa som hänt den nordiska språkgemenskapen på väldigt längre. Och det var också det argumentet som fick musikbranschen att gå med på en nordisk visning av bloggen.

– Musikbranschen ska ha en honnör för att man gick med på det här. Det är bloggpubliceringar som är kärnan av Skam, den löpande publiceringen i små klipp kommer att vara tillgänglig i hela Norden. Meningen är att de nordiska ungdomarna ska kunna samlas och titta och kommentera. Det är så fantastiskt för de nordiska språken att alla kan samlas där, säger Kari Anne Lan-Ree, jurist på NRK.

Det är karaktören Sana som står i handlingens centrum under den här fjärde och sista säsongen av Skam. Hon går andra året i Hartvig Nissens skole i Oslo och spelas av Iman Meskini.

Seriens skapare Julie Andem publicerade i fredags ett farväl till seriens fans på sitt eget konto på Instagram. Hon tackar fansen för deras engagemang och utser dem till världens bästa fans. Andem är medveten om att det finns en beställning på flera säsonger av serien, men hon är ändå säker på att beslutet att sluta efter den fjärde säsongen är det enda riktiga.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning