Skam görs på finska i Vanda – finlandssvenska inslag kan förekomma

Christian Sandström presenterar den kommande teaterversionen av tv-serien Skam. Bild: SPT/Catariina Salo

Teaterversionen av den norska tv-serien Skam har finländsk premiär i oktober. Castingen av skådespelare har börjat.

Finland är det andra landet i världen som har fått rättigheter att visa Skam på teaterscenen. Tidigare är det endast i Köpenhamn man kunnat se en teaterversion av den hyllade norska ungdomsserien.

– Vi besegrade Sverige, säger Kulturhuset Martinus teaterchef Christian Sandström.

Sandström är den ledande kraften bakom finska Skam och han fick jobba hårt för att få föreställningen till Finland. Norska public service-bolaget NRK vaktar som en hök över seriens rättigheter, och också den finska teaterversionen måste få sina konstnärliga val godkända.

För en finlandssvensk publik vore det naturliga att se en svenskspråkig version av Skam på scenen, men versionen som har premiär i Vanda den 2 oktober kommer att spelas på finska. Sandström säger att man funderade på både finska och svenska som scenspråk men slutligen vann finskan.

– Publikunderlaget på finska är störst. Men vi vill inte glömma bort det finlandssvenska heller, jag tror föreställningen kan fungera som ett språkbad för båda grupperna.

Han säger att det kommer att finnas finlandssvenska inslag.

Föreställningen kommer att ses på Kulturhuset Martinus huvudscen i Vanda. Vanda är en mångkulturell stad och Sandström vill att det också ska synas på scenen.

Christian Sandström är den drivande motorn bakom den finländska Skam-föreställningen. Bild: Pressbild/Rosemarie Särkkä

Eva och Jonas i fokus

Föreställningen kommer att basera sig på en första Skam-säsongen och vi ser Eva och Jonas i huvudrollerna.

– Teaterversionen är trogen tv-serien, vi pratar om ett Skam-universum. Allt som vi sett i serien kommer vi att se på scenen.

Tv-serien var unik i sin form när den började sändas på NRK 2015. Sociala medier var närvarande både i serien och hur den streamades. Sandström säger att han vill vara en pionjär när det gäller att ta in sociala medier på teaterscenen.

– Vi kommer att använda ungdomars egna kanaleri föreställningen. Jag har fått en massa tips av min dotter på vilka kanaler vi borde använda, säger Sandström

Den finska teaterversionen av Skam har premiär den 2 oktober. Castingen pågår för tillfället via Kulturhuset Martinus Facebooksida och Instagramkonto. Det konstnärliga teamet, inklusive regissör och skådespelare, offentliggörs i april.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46