Rättegången mot "Eno" inleds – 19 barn misstänks vara offer för sexualbrott

Åtalspunkterna i fallet "Eno" är 35 och offren är 19 till antalet. Brotten ska ha skett i hans bostad på Degerö i Helsingfors. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

I dag inleds rättegången mot den så kallade "Eno" i Helsingfors tingsrätt. Han och en annan person står åtalade för grova våldtäkter och sexuellt utnyttjande av barn. Gärningsmännen utnyttjar offrens skam- och skuldkänslor, säger en expert.

Det var vid årsskiftet 2018–2019 som den första polisanmälan gjordes och polisen började nysta upp härvan i Helsingfors. Offentlig blev den i somras då polisen gick ut och bad brottsoffer och vittnen att ta kontakt.

Den helhet som nu börjar behandlas i Helsingfors tingsrätt är omfattande. Offren är 19 personer, som alla var minderåriga då de utsattes för brotten. Förutom den person som blivit känd som "Eno" ställs också en annan person inför rätta.

De åtalas för grova våldtäkter, våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn, grovt narkotikabrott och flera andra sexualbrott samt för innehav av olagligt material.

Brotten har skett åren 2006–2019 i "Enos" lägenhet på Degerö i Helsingfors. Barnen ska ha lockats bland annat med alkohol och narkotika. Mannen och den andra personen har under polisens förundersökning nekat till brott

Flera fall

Förra veckan inleddes rättegången mot en man i Esbo som åtalats för sexuellt utnyttjande av barn. Det yngsta offret är 9 år. Mannen kom i kontakt med dem via sociala medier där han bland annat fick dem att skicka bilder av sig själva till honom. I våras berättade Centralkriminalpolisen om en omfattande sexualbrottshärva där offren är sex pojkar.

Alla de här sexualbrotten har begåtts under en lång tid, till och med över tio år.

Hur är det möjligt att de inte har börjat utredas tidigare?

Nina Vaaranen-Valkonen är specialsakkunnig vid Rädda barnen och också psykoterapeut. På sin mottagning hjälper hon sexualbrottsoffer.

Hon säger att speciellt mindre barn kanske inte förstår att det som de har utsatts för är brottsligt.

Ju yngre en människa är, desto större behov har hen av att söka en förklaring till olika händelser, menar hon. Det utmynnar enligt henne ofta i tankar om att orsaken till det inträffade skulle finnas i barnet självt. Men med det växer känslor av skuld och skam.

– Och vi vet att skam och skuld är mycket effektiva sätt att tysta ner, säger hon.

Det här är något som de som gör sig skyldiga till upprepade sexualbrott riktade mot barn med flera offer ofta är mycket skicklig på att utnyttja, menar hon.

Viktigt är enligt Vaaranen-Valkonen att flytta skulden från offren till förövaren.

– Barnen är aldrig skyldiga, det är den vuxna. En vuxen får aldrig närma sig ett barn sexuellt.

Stort mörkertal

Ju mer man vågar prata om sexuellt våld, desto fler fall vågar barn och unga rapportera till polisen och andra myndigheter, säger Nina Vaaranen-Valkonen. Den dolda brottsligheten är ändå enligt henne fortfarande mycket stor.

Hon råder föräldrar att tidigt tala med barnen om kroppslig integritet, om hur värdefull den egna kroppen är och om att sätta gränser. Hon talar om att etablera en relation där barnen vågar berätta om också sådant som de upplever är svårt.

– Fråga barnet: "hur det är med dig i dag", och lämna inte barnet att ensamt söka information på nätet utan hjälp till.

Informationen ska anpassas enligt ålder.

Om barnet berättar att det utsatts för någon form av sexualbrott är det viktigt att föräldern försöker hålla sig lugn och börjar med att säga till barnet att det är bra att det berättar.

– Då ett barn kommer till en vuxen är syftet att få hjälp.

Hon uppmuntrar vuxna att vända sig till sakkunniga för att gå vidare. Det finns olika rådgivningstelefoner och nättjänster, även om de inte alltid är på svenska. En uppmaning är också att kontakta polisen och göra en polisanmälan. Det var så fallet "Eno" började nystas upp.

Att utsättas för sexuellt våld är ett trauma, säger Nina Vaaranen-Valkonen, men betonar att det går att lära sig leva med det om man får stöd och rätt vård.

Rättegången i Degeröfallet kommer sannolikt att ske bakom stängda dörrar, det har både åklagaren och de målsägande, offren, bett om.

Läs också:

Mer stöd på svenska för anhöriga till sexbrottsoffer

Varför ropade du inte på hjälp? – Minderåriga sexbrottsoffer kan lamslås totalt

Tina Laiho teg alltför länge om de sexuella övergrepp som hon utsatts för

Barnskyddsexpert: Inför obligatoriska kurser för att hindra övergrepp

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning