Skam goes Texas

Amerikansk version. I SKAM Austin får vi träffa Jo, Zoya, Megan, Grace och Kelsey. Bild: Facebook Watch

Den amerikanska versionen av Skam är anpassad till sin nya miljö men följer i huvudsak originalets narrativa stuktur. Facebooks inblandning ger den en kommersiell aspekt som skaver.

SKAM Austin visas på Facebook

Den norska serien Skam tog världen med storm under sina fyra säsonger. Så pass att det efteråt i rask takt gjordes en tysk, fransk, italiensk och amerikansk version. Där de europeiska varianterna verkar ha kopierat manus rakt av har Julie Andem, seriens skapare, varit delaktig i arbetet med den amerikanska, som fått namnet SKAM Austin. Andem och hennes närmaste medarbetare Mari Magnus har varit på plats i Austin, där Andem skrivit manus och regisserat medan Magnus har skött om materialet på sociala medier.

Konceptet är bekant. Klipp har publicerats i realtid och karaktärerna kommunicerar även via chattar och Instagram. Värt att notera är att serien visas på Facebook. Och Facebook äger Messenger och Instagram. Medan jag följer serien tänker jag mycket på detta. På hur innehåll och produkt inte bara sammanstrålar utan är exakt samma sak i SKAM Austin. Det ger serien en kommersiell aspekt som skaver en aning.

Till ytan är det inte mycket som är annorlunda när Skam blir amerikanskt. Megan (Julie Rocha) har hoppat av skolans populära dansgrupp The Bouldin Kittens. Hon är isolerad och hänger mest med sin pojkvän Marlon (Till Simon) som alltid emellanåt ljuger om var han har varit eller vem han har träffat. Hon blir vän med Kelsey (Shelby Surdam) och Jo (Valeria Vera) som vill starta en egen dansgrupp. Även Grace (Kennedy Hermansen), ny i skolan, och Zoya (Aaliyah Muhammad) ansluter gruppen.

Men serien har helt klart anpassats till USA - ungdomarna har bilar, försöker få biljetter till Kendrick Lamar och spelar amerikansk fotboll - och till Austin, en stad där runt 30% av invånarna har latinamerikansk bakgrund.

Det känns också som att Andem har tagit till sig av den kritik hon fick för porträtteringen av Chris, en karaktär med så mycket potential som alltför ofta reducerades till den "tjocka, roliga" vännen. Det återstår att se hur mycket vi får lära känna den amerikanska versionen Jo, men under den första säsongen har hon redan etablerat sig som seriens hjärta.

Karaktären Isak har i viss mån delats upp mellan Tyler (Giovanni Niubo) och Shay (La'Keisha Slade) och det är välkomnande att äntligen få se en lesbisk Skam-karaktär.

Skådespeleriet pendlar aningen i kvalitet under säsongen. Trots att Andem även här har hittat amatörskådespelare som i stor utsträckning imponerar lyser den häpnadsväckande realism som de norska ungdomarna levererade med sin frånvaro.

I slutet av säsongen är vi på samma plats som i original-Skam. Det är både lättande och en stor besvikelse. Men så är inte SKAM Austin primärt för de redan invigda och det är ärligt talat dumt att gnälla över förutsägbarheten i en remake.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46