Skam den som ger sig

Edina och Patsy. Jennifer Saunders och Joanna Lumley i Absolutely Fabulous: The Movie. Bild: David Appleby

Det våras för kvinnor på vita duken. Och där Pedro Almodóvar i Julieta står för det dramatiska, känslomässigt pregnanta alternativet kör man i Bad Moms och Ghostbusters – sommarsäsongens kanske roligaste och mest underskattade film – med en komisk infallsvinkel.

KOMEDI

Absolutely Fabulous: The Movie

Regi: Mandie Fletcher. Manus: Jennifer Saunders. Foto: Chris Goodger. I rollerna: Jennifer Saunders, Joanna Lumley, Jane Horrocks.

Mera av den varan vankas det i Absolutely Fabulous: The Movie som givetvis bygger på den neoklassiska, brittiska, tv-serien (1992–2004) där Jennifer Saunders och Joanna Lumley tar ut svängarna.

Tio år har nu gått men det är inte mycket som förändrats – eventuellt med undantag för att "sextio är det nya fyrtio". Ja, och så blåser det nya vindar inom den erkänt tuffa modebranschen.

Det gör att Edina (Saunders), den självutnämnda modegurun och pr-konsulten, nu får nöja sig med klienter i stil med Lulu och "Baby Spice" Bunton (som bjuder på sig själv).

Inte nog med det: i ett desperat försök att boka Kate Moss (i rollen som Kate Moss) råkar Edina knuffa Kate i Themsen. Modevärlden rasar och på förekommen anledning är nu också champagnen på upphällning, ve och fasa.

Orsak nog att jaga karlar på franska Rivieran, detta i sällskap av den kedjerökande, ständigt smuttande, väninnan och vapendragaren Patsy (Lumley).

Attityden är det inget fel på, det är ett som är säkert. Edina och Patsy härjar och har sig som aldrig förut, som i scenen där Patsy försöker lura Jon "Mad Men" Hamm i säng.

Och tablån där Joanna Lumleys primapuma laddar upp med Botox framför spegeln – som om hon skulle borsta tänderna – är rätt och slätt obetalbar.

Vad synd då att man inte tagit tid på sig att skriva ett ordentligt manus. Filmen har sina stunder, visst, och den som kan sina kändisar lär uppskatta störtfloden av läckra cameos, allt från Jerry Hall och Stella McCartney till Jean-Paul Gaultier.

Men som helhet känns det förvånansvärt tunt, kanske för att Mandie Fletcher och manusförfattaren Jennifer Saunders har en tendens att bjuda såväl över som under – med den påföljden att det blir lite väl brett, snudd på platt.

Krister Uggeldahl

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning