Skam blir kulturarv på Nationalbibliotek

Skådespelarna Henrik Holm, Carl Martin Eggesbø, David Alexander Sjøholt, Ulrikke Falch och manusförfattaren Julie Andem från den norska dramaserien "Skam" vid överlämnandet av seriens manus till Nationalbiblioteket.Bild: TT/Fredrik Hagen

Norska dramaserien Skam blev en dundersuccé, som ynglat av sig med nya versioner i både Europa och USA.

Nu arkiveras manuset till originalserien på NRK i det norska Nationalbibliotekets samling – som en del av det norska kulturarvet, rapporterar Sveriges Radio.

Två manus till säsong tre av Skam kommer att bevaras för framtida generationer. I de manus som arkiveras finns även anteckningar och kommentarer från seriens skapare Julie Andem.

Skam började sändas 2015 och kretsar kring ett gäng norska gymnasieelever. Serien fick fyra säsonger som vardera fokuserar extra på en karaktär per säsong. Fram till seriens slut 2017 fick fansen följa karaktärerna Eva, Noora, Isak och Sanas liv på gymnasieskolan Hartvig Nissen i Oslo.

Här kan du läsa HBL:s recension av Skam Austin.

Fem saker att komma ihåg när du ansöker om konsumtionskredit:

Ett lånebeslut från en ansvarsfull långivare är en försäkran om att du vågar ta lånet och att det inte kommer att leda till problem. Det viktigaste för konsumenten är att den egna ekonomin klarar av att betala tillbaka lånet. En ansvarsfull långivare tar hänsyn till detta. Fastän räntesatserna verkar svåra att förstå, lönar det sig att fästa uppmärksamhet vid långivarens ansvarsfullhet. 20.7.2018 - 00.00