Skam 4 handlar om Sana, blicken och sexualiteten

Ser på "oss". Iman Meskini spelar Sana, som är huvudperson i den fjärde säsongen av Skam, vars första klipp släpptes i går. Bild: Nrk

I dag släpptes det första klippet av den fjärde säsongen av den norska ungdomsserien Skam. Det handlar om muslimska Sanas blick på sin omgivning – och om sex.

Skam 4 kan ses otextad på skam.p3.no och på Yle Arenan från och med 15.4.

Trycket var hårt i dag på NRK:s hemsida inför släppet av det första klippet i säsong fyra av den norska serien Skam. Så pass hårt att det blev trubbel. Fans i hela Norden gav upp ett ramaskri när klippet först blev försenat, sedan geoblockat (trots NRK:s löften om att så inte skulle vara fallet), varefter det blev helt svart i rutan innan klippet äntligen rullade i gång något efter halv tre finsk tid.

Förra veckan blev det klart att huvudpersonen i den fjärde säsongen, som också blir den sista, är Sana, den tuffa muslimska tjejen i slöja med stark integritet. Det var fansens favorit, men tveksamt om serien verkligen skulle våga sig på detta perspektiv. Å andra sidan har seriens skapare Julie Andem i de tidigare säsongerna visat att hon verkligen inte har beröringsskräck, och att hennes känsla för intressanta berättelser är klockren. Och förstås är Sana den intressantaste vägen att gå: en muslimsk tjejs blick på Norge, en muslimsk tjej och sex – det är en berättelse som inte tidigare berättats, inte på det här sättet.

Det handlar om blicken, Sanas på sin omgivning, men också omgivningens på Sana. Den geniala trailern, som släpptes förra veckan, leker med blicken på muslimen som något hotfullt och våldsamt; Sana framställs som en intrigmakerska som sätter i gång en kedjereaktion av olyckor, och i slutet droppar blod.

I seriens första klipp på 7 minuter och 36 sekunder får vi däremot ta del av Sanas blick på sin omgivning och sina vänner. Det är en kritisk blick, som både innehåller känslor av överlägsenhet och utanförskap, där vännerna framstår som rätt så tramsiga. Men det är också en blick med begär: som i den inledande scenen när hon sitter på bussen och den uttråkade tuffa minen övergår i road nyfikenhet när hon ser några killar på gatan dra upp sina tröjor och blotta sina vältränade magar.

Nej, Andem ryggar verkligen inte, det är därför serien blivit en sådan succé, och den här säsongen verkar av allt att döma handla om sex. Redan i det första klippet blir det konflikt när Vilde vitt och brett berättar om sitt sexliv, vilket Sana ifrågasätter, och blir missförstådd. Det som andra uppfattar som att Sana begränsas av sin religion, handlar för henne själv om något annat.

Det borgar med andra ord för en högintressant säsong, som inte "bara" handlar om hur det är att vara religiös i "vårt sexualiserade samhälle", utan inte minst belyser synen på sexualitet rent allmänt och de krav som finns. Sex är långt ifrån en privatsak, vi styrs alla av normer.

Klippen kan ses otextade på norska när de släpps på seriens hemsida. Yle Arenan publicerar det första svensktextade veckoavsnittet på lördag, en dag efter att NRK publicerar avsnittet som alltså består av de klipp som släppts under veckan. Håll med andra ord utkik på seriens hemsida om du vill träna din norska!

Malin Slotte TV-redaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning