Skall man vara till lags inför osakligheter?

Bild: HBL-arkiv

Vi är många som är chockade över familje- och omsorgsminister Juha Rehulas beteende ute i bygderna.

Den som är liten (läs: i minoritet) måste kunna samarbeta med dem som är större för att garantera sin egen överlevnad. Det håller väl de flesta med om.

Det här har fungerat då beslutsfattandet baserat sig på relativt neutral kunskap och det funnits en gentlemannamässighet i politiken.

Men vad händer när Donald Trump, brexit och andra populistgrupper äntrar scenen, när nivån på den allmänna debatten sänks och fakta inte längre har någon betydelse?

Det här är redan delvis verklighet i Finland. Trump är inte den enda som förvränger sanningen, ger falska löften och beter sig nedlåtande mot andra. Skall man då vara till lags?

Vi är många som är chockade över familje- och omsorgsminister Juha Rehulas beteende ute i bygderna. Spott, skrik, teatralisk upprördhet, uppenbart felaktiga påståenden i en strid ström. Ministerkaliber? Naturligtvis inte, men ingen bryr sig. Statsministern har inte reagerat på något sätt fastän han måste vara medveten om Rehulas uppseendeväckande beteende.

Och att medierna inte uppmärksammat detta är en gåta. Finland är för litet för att granska sådant, i synnerhet när det gäller män. Det kommer för nära, eftersom alla på något sätt är beroende av varandra och någon dag kommer man att vara beroende av Centerns välvilja i någon annan fråga. I vissa fall kanske det inte gör så mycket, men då det som nu handlar om hela vård- och landskapsreformen där man beslutar om också de tvåspråkiga landskapen i framtiden skall få a) behålla tillräckliga skattemedel för att upprätthålla en ordentlig vård nära dig och b) om de skall ha realistiska möjligheter att upprätthålla vården på svenska, är det inte roligt längre.

Det som i USA leder till en delning av befolkningen leder hos oss till – ingenting. Den kritiska massan räcker inte till och reagerar därför inte. Också hos oss ersätts fakta och analyser av tyckande, oneliners och halvsanningar. Fenomenet är förstås inte lika långt gånget som i USA, men fenomenet finns här, och då inte enbart bland Sannfinländarna.

Skall man vara till lags eller inte? Jag tror att de flesta ändå svarar att man måste vara medgörlig, eftersom man har så mycket mera att förlora som den mindre parten. Samtidigt är jag övertygad om att man på ett mycket tuffare sätt än tidigare måste konfrontera felaktigheter och till och med använda marknadsföringsstrategier för att få fram sitt budskap. Det gäller för Svenskfinland att vässa sina strategier i en värld där fakta satts på undantag.

Ibland måste man vara till lags för att nå ett högre syfte. Men ibland är det läge att inse att det inte finns någon gräns för hur mycket man måste ge efter, och då borde man ha modet att sluta med det. Det svåra är bara att veta var och när denna gräns är nådd.

Rurik Ahlberg kommundirektör i Korsholm

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning