Skadorna knäckte inte Sällström – "Jag njuter av att spela"

I kanonform. Linda Sällström slutade tvåa i skytteligan i Damallsvenskan den här säsongen. Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

För tre år sedan var Linda Sällström nära att lägga av med fotbollen. Som 29-åring har hon genomgått tre knäoperationer – och spelar sitt livs bästa fotboll.

Det finns spelare som knäcks av sina skador, det finns spelare som kommer tillbaka efter sina skador men aldrig när samma nivå som inför skadan och det finns spelare som får kraft av sina skademotgångar och kommer tillbaka starkare än tidigare. Linda Sällström hör definitivt till den sista kategorin. Frågan är om hon till och med kunde få en egen fjärde kategori.

Efter den tredje korsbandsskadan tänkte den då 26-åriga anfallaren att hon kanske skulle vara tvungen att lägga av med fotbollen.

– Det var något av en livskris för mig. Jag hade ju ingen plan B i det läget. Allt jag hade var fotbollen. Min identitet var fotbollsspelare och att inte kunna spela ... den tanken var otroligt jobbig, säger Sällström.

– Om jag varit i samma läge som jag är i dag då jag har studierna hade jag antagligen lagt av då.

Då Sällström åkte på sin tredje korsbandsskada hade hon inget att falla tillbaka på om hon varit tvungen att lämna fotbollen. Samtidigt som det antagligen räddade hennes karriär gav det henne en tankeställare.

För ett drygt år sedan inledde hon därför medicinstudier vid Lunds universitet.

– Jag har alltid varit intresserad av hur kroppen fungerar och i smyg drömt om att bli läkare. Det är rätt tufft att kombinera studierna med fotbollen. Då jag spelade i Linköping inledde jag också medicinstudierna men fick avsluta dem efter en dag då det inte fungerade att kombinera dem med fotbollen, säger Sällström.

– I Lund har det lyckats. Jag studerar bara höstterminen eftersom våren med försäsong och landslagsläger och allt annat är så hektisk att det inte finns tid då. Jag trivs väldigt bra med studierna men det känns lite skrämmande att tänka att jag har nio år kvar om jag håller den här takten.

Tappade tre år

Det var alltså väldigt nära att en av Finlands genom tiderna bästa spelare lagt skorna på hyllan i ett tidigt skede av karriären. Och ingen hade klandrat henne för beslutet. Allvarliga knäskador har satt stopp för många karriärer. Om inte den första skadan så åtminstone den andra. Eller senast den tredje.

Men Sällström har inte bara kommit tillbaka. Hon har hittat en ny nivå i sitt spel.

– Det här har varit den bästa säsongen i mitt liv. Det har varit så otroligt kul att spela, säger hon leende.

Som 29-åring var hon tvåa i skytteligan i Damallsvenskan med hela 15 fullträffar för sitt Vittsjö GIK. Sällström har alltid varit en giftig målspottare men hon har aldrig tidigare nätat så ofta som under den här säsongen.

– Jag hade inte förväntat mig att jag skulle göra så många mål. Men jag har fått vara frisk och kunnat träna bra och hittat min roll i laget och lärt mig använda mina styrkor bättre, säger Sällström.

Hon tystnar en stund, tittar ner innan hon igen lyfter blicken.

– Efter den tredje korsbandsskadan trodde jag att mina bästa år var bakom mig. Jag trodde inte jag skulle klara av att komma upp till samma nivå som tidigare.

Sällström har hållit till i Sverige i tio år och spelat tio säsonger i landslaget och hon är fortfarande extremt motiverad och njuter av fotbollen.

– Jag känner ju att jag tappat tre år på grund av skadorna och har mycket att ta igen. Jag är 29 år och har mycket kvar att ge. Jag kan bli ännu bättre, slår hon fast.

Bara seger duger

För landslaget är Sällströms starka säsong och form mer än välkommen. Hon är lagets klart bästa målskytt och den mest rutinerade anfallaren i truppen som möter Israel i eftermiddag och hon är van att ha en stor roll då hon drar på sig landslagsdressen. Så har det varit sedan starten 2007.

– Jag har alltid fått spela mycket men just nu är konkurrensen väldigt tuff i laget. Också med tanke på det är det bra att jag är i så bra form, säger hon.

Sällström säger att den jämna spelartruppen är en mycket positiv sak då det finns bra spelare på varje position och ingen kan ta en plats i startelva för given utan alla måste kämpa för att få speltid.

Damerna inledde kvalet på bästa tänkbara sätt då Serbien föll i öppningsmatchen med 1–0. Också mot Israel måste det bli full pott om drömmen om VM-slutspelet i Frankrike sommaren 2019 ska leva vidare.

– Vi är favoriter i matchen och den pressen ska vi klara av att hantera. Men samtidigt får vi inte underskatta Israel. De är bra på omställningar och de har duktiga spelare så det gäller att vara fokuserad hela tiden. Det är bara seger som gäller i matchen, säger Sällström.

Fotbollen utvecklas hela tiden

Sällström har sett damfotbollen utvecklas och växa mycket under sin karriär. Då hon slog igenom var nivån inte alls lika hög som den är i dag.

– Tempot är mycket högre i dag än vad det var tidigare och spelarna är fysiskt mycket starkare och tekniskt mycket skickligare än de var då, säger hon.

– Tidigare kunde man klara sig genom att vara bra på en sak. Man kunde vara snabb, man kunde vara stark eller man kunde ha bra kondition. I dag räcker det inte med att du är någon av sakerna – du måste behärska allt.

Sällström har hängt med i utvecklingen, något den här säsongens målskörd i Damallsvenskan visar. De finländska damerna har inte riktigt samma nivå man hade då laget sensationellt tog sig till EM-semifinal 2005. Fyra år senare spelade Finland kvartsfinal i hemma-EM och 2013 blev det respass efter gruppspelet.

– Hemma-EM var något alldeles speciellt och det är höjdpunkten i karriären hittills, säger Sällström.

– Jag önskar att jag varit lite äldre då det spelades. Jag tror jag hade uppskattat det mera då. Då hade jag förstått att njuta av det mera. Då man är ung har man hela tiden brottom framåt och tänker hela tiden på vad som händer till nästa. Den här säsongen har jag verkligen kunnat njuta av att spela i Sverige.

Det är ingen hemlighet att Sällström vill spela ett till mästerskap. Hon missade EM 2013 på grund av skada och vill uppleva mästerskapsstämningen på nytt.

Samtidigt är hon medveten om att det inte är vardagsmat för finländska spelare att få spela i stora mästerskap.

– Jag har fått spela i EM och fått uppleva ett hemmamästerskap. Det är inte många spelare som får chansen att uppleva sådant, säger hon.

– Jag har fått spela tillsammans med Laura Kalmari och Anne Mäkinen och fått lära mig mycket av dem.

Speciellt Mäkinen har gjort ett starkt intryck på Sällström. Mäkinen var Finland förstas damproffsspelare som tillbringade fyra säsonger i USA. I landslaget var hon lagets hjärna och hjärta och tillsammans med Kalmari en starkt bidragande orsak till den fantastiska semifinalplatsen i EM 2005. Mäkinen valdes dessutom till turneringens bästa spelare.

– Det är lite synd att folk inte riktigt känner till hur bra Mäkinen och Kalmari var. Att bli vald till turneringens bästa spelare är helt otroligt stort. Tänk om en finländsk spelare blivit vald till det i sommarens EM. Då hade folkförstått hur enorm grej det är, säger Sällström.

Finland möter Israel på Telia 5G Arena klockan 14. Matchen sänds i TV1 och på Arenan.
Målvakter:

Tinja-Riikka Korpela, Bayern München

Minna Meriluoto, HJK

Kreeta-Liisa Yli-Säntti Växjö DFF

Försvarare:

Anna Auvinen, FC Honka

Tuija Hyyrynen, Juventus

Katarina Naumanen, HJK

Anna Westerlund, Lillestrøm SK

Tiia Peltonen, PK-35

Mittfältare och anfallare:

Olga Ahtinen, Brøndby IF

Emmi Alanen, Vittsjö GIK

Adelina Engman, Kopparbergs/Göteborg FC

Sanni Franssi, Juventus

Nora Heroum, Brescia Calcio Femminile

Tia Hälinen, AC Sparta Prag

Julia Tunturi, TPS

Ria Öling, TPS

Vilma Hakala, HJK

Kaisa Collin, PK-35

Jenny Danielsson, Åland United

Juliette Kemppi, Kolbotn IL

Linda Sällström, Vittsjö GIK

Tränare:

Anna Signeul

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning