Skådespelaren Pirkka-Pekka Petelius ställer upp i riksdagsvalet

Ytterligare en kändiskandidat är klar för riksdagsvalet. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Pirkka-Pekka Petelius tycker att kandidaturen i riksdagsvalet är en naturlig fortsättning till hans personliga utveckling.

Skådespelaren Pirkka-Pekka Petelius ställer upp i riksdagsvalet för De gröna i Nyland. Petelius har spelat både på teater och i film. Hans roller har gjort honom känd bland en stor del av finländarna.

Enligt ett pressmeddelande är klimatförändringen och miljön Petelius främsta teman.

– Min kandidatur är en naturlig fortsättning till den delen av min utveckling som vill stödja framtida generationer. Mänskligheten förstör jorden i en ökande takt. Snart är vi själva också hotade, säger Petelius.

Rent konkret vill Petelius betydligt öka antalet naturskyddsområden i Finland. Han är speciellt angelägen om att skydda skogarna i södra Finland och skapa gröna korridorer mellan dem. Detta skulle också minska atmosförens koldioxidhalter.

– Vår natur är vårt viktigaste nationella kapital som bör bevaras, eftersom vi är beroende av den. Naturens välmående och bekämpningen av klimatförändringen måste senast nu beaktas i allt politiskt beslutsfattande.

De gröna i Nyland kommer att gå till valet med full lista och utmana Samlingspartiet och SDP som valkretsens största parti.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02