Skadekänningar stör fortfarande Sparv: "Har varit tufft och frustrerande"

Det finländska och svenska landslaget bor på samma hotell i Qatar. Tim Sparv säger att han har stött på många bekanta ansikten, bland annat Sveriges förbundskapten Janne Andersson. Andersson var tränare i Halmstad när Sparv spelade i klubben. Bild: SPT

Två månader utan match på grund av skada har satt sina spår. Tim Sparv medger att han inte är nöjd med hur kroppen reagerar just nu.– Det har varit en tuff och frustrerande period för mig.

Den 1 november tvingades Tim Sparv utgå i den danska cupmatchen mot FC Köpenhamn. Sedan dess har FC Midtjylland-mittfältaren inte spelat en match.

Han missade Nations League-avslutningen med landslaget och de sex sista matcherna före jul i danska ligan.

– Jag har lite småskavanker. Vaden är i skick, men nu har jag lite problem med en häl i stället. Det känns inte så bra som jag vill.

– Formen kunde vara bättre. Jag har helt enkelt inte fått tillräckligt många fotbollsträningar.

Han har ett par semesterveckor bakom sig. Under de lediga dagarna hann han besöka flickvännens familj i Tjeckien, fira jul i Österbotten och åka till London runt nyår för att titta på fotboll.

– Det gav massor med energi.

Hårt kritiserad lägerplats

Sparv startar om tillsammans med landslaget. Finland befinner sig på det årliga januarilägret och har landat i Qatar.

– Ur en fotbollsmässig synvinkel är det extremt bra här. Vi bor bra, maten är utmärkt, träningsplanen är fin och vårt gym är bland det bästa jag har sett. Det är motiverande att komma till sådana här förhållanden.

Här finns det ändå skäl att stanna upp. Bollförbundets beslut att åka till Qatar har fått skarp kritik.

Om knappt fyra år spelas VM i Qatar, ett land som konsekvent får hårda omdömen från människorättsorganisationer. Kritiken handlar bland annat om brist på mänskliga rättigheter, gästarbetare som lever under slavliknande förhållanden och ett demokratiindex som ligger under nollpunkten.

Bollförbundets ledning har tryckt på att man tror på dialog. En nordisk delegation med representanter från de olika fotbollsförbunden är i Qatar för att bekanta sig med förhållandena. Målet är att försöka öka de lokala myndigheternas och arrangörernas kunskap.

– Det är bra att ämnet uppmärksammas och att man frågar sig vad vi kan göra i framtiden. Finns det möjlighet att hitta en lämpligare lägerplats? Qatar har mycket att förbättra när det gäller mänskliga rättigheter, men jag har inte all information. Och det skulle inte falla mig in att tacka nej till landslaget om jag blir uttagen till ett läger, säger Sparv.

"Som man blir tillsagd"

Sparvs danska klubblag är på väg till Dubai i Förenade Arabemiraten – ett annat kritiserat land – för ett träningsläger om några veckor.

– Som spelare är man som ett får. Man går dit man blir tillsagd att gå.

Under veckan tränar landslaget i varma förhållanden och spelar två landskamper. På tisdag ställs man mot Sverige och på fredag mot Estland.

– Det här är ett viktigt läger. Det är sista gången som vi kan experimentera med formationer eller testa spelare i nya roller. I mars smäller det och då finns det inte utrymme att testa, säger Sparv.

"Får inte bli bekväma"

Den 23 mars startar EM-kvalet borta mot Italien. Efter den framgångsrika hösten och gruppsegern i Nations League mår landslaget gott.

– Det är kittlande och inspirerande att vara med nu. Under året väntar många matcher och det gäller att vara på tå. Vi får inte bli bekväma eller nöjda med vad vi har presterat. Vi vill fajtas om direktplatserna till EM.

I och med att januarilägret ordnas utanför ordinarie landslagsdagar är truppen b-betonad. Ett gäng debutanter finns med och det ger förbundskaptenen Markku Kanerva ett sällsynt tillfälle att inventera lagret.

– Det gör det här lägret spännande. Jag gjorde mina första landskamper på ett vinterläger. En bättre chans får man inte. Lägret är viktigare för de unga än för mig. De kan visa framfötterna nu.

Sparv säger att det blir kul att möta Sverige, men lagkaptenen tror att han spelar max en halvlek. 31-åringen fokuserar på att hitta formen.

– Det har varit en tuff och frustrerande period fysiskt och mentalt. Jag lägger mycket tid på att göra rätt med träning, återhämtning och kost, men har ändå fått skador. Man får kanske lära sig att hantera det när man blir äldre och lyssna på kroppen ännu mer.

Finlands landskamper under veckan direktsänds i Viasats kanaler. Matchen mot Sverige startar klockan 18.45.

Januarilägret i Qatar: 8.1 Sverige–Finland, 11.1 Finland–Estland.

EM-kvalet: 23.3 Italien–Finland, 26.3 Armenien–Finland, 8.6 Finland–Bosnien-Hercegovina, 11.6 Liechtenstein–Finland, 5.9 Finland–Grekland, 8.9 Finland–Italien, 12.10 Bosnien–Hercegovina–Finland, 15.10 Finland–Armenien, 15.11 Finland–Liechtenstein, 18.11 Grekland–Finland.

Finlands tre första hemmamatcher i EM-kvalet spelas på Ratinastadion i Tammerfors. Det är fortfarande oklart var de två sista hemmamatcherna spelas.

Målvakter: Jesse Joronen (FC Köpenhamn), Rasmus Leislahti (FC Honka), Walter Viitala (klubblös).

Utespelare: Nicholas Hämäläinen (Queen’s Park Rangers), Kaan Kairinen (HJK), Robert Ivanov (FC Honka), Juhani Ojala (Häcken), Tim Sparv (FC Midtjylland), Juho Pirttijoki (Gif Sundsvall), Albin Granlund (Örebro), Juha Pirinen (Tromsö), Simon Skrabb (IFK Norrköping), Rasmus Schüller (Minnesota United), Lassi Lappalainen (HJK), Sebastian Dahlström (HJK), Glen Kamara (Dundee FC), Robert Taylor (Tromsö), Joona Toivio (Häcken), Saku Ylätupa (Ajax), Eero Markkanen (klubblös), Rasmus Karjalainen (KuPS), Tim Väyrynen (Roda JC Kerkrade).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning