Skadehelvete för Sparv: ”Det är inte min säsong”

MED ELLER INTE? Det finns en liten chans att skadedrabbade Tim Sparv är med då landslaget möter Turkiet i VM-kvalet. Han har inte spelat en landskamp sedan juni i fjol. Bild: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI

Tim Sparv har varit given i landslaget i många år. Nu går han en snudd på omöjlig kamp mot klockan för att kunna debutera i VM-kvalet.– Oddsen är inte på min sida, säger han till HBL.

Tim Sparv sitter i sjukstugan för tillfället – något som har blivit en tung vana. Sparv har bara spelat fyra ligamatcher i Danmark den här säsongen.

Först var han borta hela hösten med ett hopparknä. Nu har nya skadeproblem uppstått. För en månad sedan spelade han mot Viborg – och blev utvisad. Sedan dess har FC Midtjyllands mittfältare dragits med en vadskada.

När förbundskaptenen Markku Kanerva presenterade truppen till kvalmötet med Turkiet och träningslandskampen mot Österrike fanns Sparv inte med. Bakdörren står ändå öppen.

– Tim har haft otur med skador och har fortfarande lite problem. På fredag stämmer vi av läget och ser om han är tillgänglig eller inte, säger Kanerva.

Då gör Sparv sista tester inför klubblagets match på söndag mot Nordsjälland.

– Vi måste vara smarta. Jag har inte varit på planen och tränat fotboll sedan i torsdags förra veckan – och det var en usel träning. Oddsen är inte på min sida. Om jag inte kan spela på söndag kommer jag inte till landslagssamlingen heller, säger Sparv till HBL.

Han har fortfarande inte spelat i det pågående VM-kvalet. Den senaste landskampen var 2–0-förlusten mot Italien i juni.

– Det är tufft och framför allt stressande. Både klubblaget och landslaget väntar på mig. Jag har ett stort ansvar och en stor roll i att bidra på egen hand och hjälpa andra. Nu kan jag inte påverka och det är tungt.

Mardrömssäsong

Sparvs tredje säsong i Danmark har blivit en mardröm.

– Man kan lugnt säga att det här inte är min säsong. Alla småskador som har kommit efter knäskadan har varit för jävliga. Kroppen har inte anpassat sig till fotbollsträningen.

Han räknar upp problem med lår, rygg och senast en vad. Skadan som just nu sätter stopp fick han på träning.

– Vi är inte helt säkra på vad det är, men det är ingen stor grej.

Hur tufft har allt varit?

– Vi talar om en period på nio–tio månader utan kontinuerlig speltid. Jag är stolt över hur jag har hanterat den här perioden, men det har funnits mörka dagar. Speciellt de senaste månaderna har innehållit tuffa stunder.

– Jag hoppades kunna vara med direkt när vi startade säsongen igen, men sen kommer skada efter skada. Jag har inte fått en hel vecka med fotbollsträning. Jag har ändå lyckats behålla fokus i träningen och ha ett mål. Jag ska vara ännu bättre den dagen jag är tillbaka.

"Måste tillbaka i matchtempo"

För tillfället består träningen av rehab, styrka och olika former av konditionsträning.

– Det är ändå rätt roligt. Jag tycker om att se resultat och här kan man skriva ner vad man gör. Man känner sig trött efteråt och utvecklas.

Det råder ändå ingen tvivel om vad som saknas.

– Jag måste tillbaka i matchtempo. Jag behöver spela, få matcher och rejäl träning. Jag behöver säkert fem–sex matcher för att vara tillbaka hundraprocentigt.

Det måste kännas kanonbra under slutet av den här veckan för att en landslagsresa ska bli aktuell.

– Det är onödigt att komma dit och vara sjuttioprocentig. Allra senast efter landslagspausen är jag tillbaka på planen igen.

Fakta

Så fortsätter VM-kvalet

Efter höstens kvalmatcher är Finlands VM-chanser enbart teoretiska. Så här fortsätter kvalet.

24 mars: Turkiet–Finland

11 juni: Finland–Ukraina

2 september: Finland–Island

5 september: Kosovo–Finland

6 oktober: Kroatien–Finland

9 oktober: Finland–Turkiet

Finlands trupp

Målvakter:

Lukas Hradecky (Eintracht Frankfurt), Jesse Joronen (Fulham), Anssi Jaakkola (Reading).

Försvarare:

Kari Arkivuo (Häcken), Niklas Moisander (Werder Bremen), Sauli Väisänen (AIK), Joona Toivio (Molde), Jere Uronen (Genk), Paulus Arajuuri (Brøndby), Jukka Raitala (Columbus Crew), Janne Saksela (Sparta Rotterdam), Juha Pirinen (HJK).

Mittfält och anfall:

Markus Halsti (FC Midtjylland), Rasmus Schüller (Minnesota United), Thomas Lam (Nottingham Forest), Robin Lod (Panathinaikos), Sakari Mattila (SønderjyskE), Perparim Hetemaj (Chievo Verona), Fredrik Jensen (Twente), Joel Pohjanpalo (Bayer Leverkusen), Alexander Ring (New York City), Teemu Pukki (Brøndby), Eero Markkanen (AIK), Petteri Forsell (Miedz Legnica).

Alexander Ring spelar bara mot Turkiet. Thomas Lam och Fredrik Jensen är tillgängliga mot Österrike.

Finland möter Turkiet i Antalya den 24 mars i VM-kvalet. Den 28 mars är det träningslandskamp mot Österrike.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03