Skadad Emmi Peltonen missar VM – Jenni Saarinen får chansen

Emmi Peltonen tvingas stå över VM på grund av skada. Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Jenni Saarinen representerar Finland i konståknings-VM i Stockholm i slutet av mars då Emmi Peltonen tvingats lämna återbud på grund av skada.

Finländska konståkningsförbundet tog på måndag ut laget till VM i Stockholm 22–28 mars. På tisdag avgör internationella konståkningsförbundet om tävlingarna kan genomföras eller inte under rådande coronaviruspandemi.

Största delen av nationsplatserna till OS i Peking 2022 står på spel i VM.

Då konståkningsförbundet presenterade det blåvita laget till VM lyste ett namn med sin frånvaro.

20-åriga finländska statistikettan Emmi Peltonen tvingas stå över VM i Sverige på grund av skada. Peltonen har representerat Finland i VM både 2017 och 2019.

Hennes bästa placeringar i världsmästerskapen är 28:e. I OS 2018 slutade hon på 20:e plats och i EM har hon som bäst varit femma. Peltonen har dessutom tre FM-guld på meritlistan men nu tvingas hon följa med mästerskapet från hemmaplan.

"Det grämer mig oerhört mycket att inte kunna delta i VM. Jag hade väldigt gärna tävlat men jag har inte hunnit återhämta mig från min fotskada så att jag skulle vara i hundraprocentig form i VM", säger Peltonen i förbundets pressmeddelande.

I Peltonens frånvaro får Jenni Saarinen i stället chansen att visa upp sitt kunnande i VM. Tävlingen i Stockholm blir 21-åriga Saarinens VM-debut. Saarinen gjorde mästerskapsdebut i EM säsongen 2019-20 och slutade på 33:e plats. I junior-VM har hon slutat 13:e två gånger.

På herrsidan blir det som väntat Valtter Virtanen som representerar Finland. Juulia Turkkila och Matthias Versluis försvarar de blåvita färgerna i isdansen. Det är andra gången Turkkila och Versluis deltar i VM medan Virtanen är med för fjärde gången.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning