Skadad Djokovic gav upp mot Wawrinka

Novak Djokovic lämnar US Open. Bild: Don Emmert/Lehtikuva

Novak Djokovic har tvingats ge upp sitt försök att försvara fjolårets seger i US Open.Med en skadad axel fick världsettan kasta in handduken mot Stan Wawrinka, som nu är klar för kvartsfinal.

Novak Djokovic hade inte tappat ett set hittills under årets US Open, trots att han flaggat för att han inte var helt kurant i vänster axel. Men mot Stan Wawrinka, mästare på Flushing Meadows 2016, gick det inte längre.

Det höll i några game, men snart var det tydligt att något störde världsettan. Flera enkla misstag från serbens sida gjorde att Wawrinka kunde ta hem första set med 6–4 och följa upp med 7–5 i andra. Inför tredje set fick Djokovic massagebehandling på axeln, vilket inte hjälpte.

Konstant smärta i veckor

Ett dubbelfel av Djokovic i tredje game i det nya setet gav Wawrinka ytterligare ett servegenombrott, och serben gav upp. Exakt hur allvarlig skadan är vill Djokovic inte avslöja.

– Jag vill inte prata om mina skador. Det har jag sagt förr och det står jag vid, sade han efter matchen.

– Smärtan har varit konstant i flera veckor nu, och vissa dagar har varit värre än andra. Jag har tagit olika saker för att döva smärtan. Ibland har det fungerat, ibland inte, sade han utan att vilja gå in på när och hur han skadat sig.

– Det är frustrerande, mycket frustrerande.

"Lider med Novak"

Stan Wawrinka är nu klar för kvartsfinal, men tog sig inte dit på det sätt han ville.

– Det är aldrig så här man vill avsluta en match, sade schweizaren i segerintervjun på innerplan.

– Jag lider med Novak, han är en fantastisk mästare.

Wawrinka får nu möta ryske Daniil Medvedev i kvartsfinal. Femteseedade Medvedev besegrade tyske kvalspelaren Dominik Köpfer i fyra set – 3–6, 6–3, 6–2, 7–6 – och är för första gången i en kvartsfinal i en grand slam-turnering.

– Han är en stor idrottsman som spelar riktigt bra tennis. Det kommer garanterat bli en bra match, sade Wawrinka om sin nästa motståndare.

En ny seger i kvartsfinalen öppnar för ett möte med landsmannen Roger Federer, som i sin kvartsfinal ställs mot Grigor Dimitrov från Bulgarien.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning