Därför har vi minst 30 miljoner skäl att bry oss om IPCC-rapporten

Så havsytan kan stiga med en meter, säger de. Men inte lika mycket i Finland, och vi har god tid att förbereda oss. Ska vi bry oss?

Vintrarna ska bli snöfattigare, säger de också. Inte så dumt, då slipper vi ju ploga gatorna, eller hur?

Surare lär vattnet också bli. Än sen, om fisken dör kan man ju alltid äta kött. Ska vi faktiskt bry oss om en klimatförändring som vi knappt känns vid?

Tja, det kanske vi faktiskt ska. För även om de tuffaste konsekvenserna av allt IPCC-rapporten larmar om drabbar fattiga länder så bor vi på samma planet, eller hur?

En meter högre vattenyta kan enligt IPCC betyda att 20 procent av Bangladeshs yta läggs under vatten. Och varför ska vi bry oss om det då? Jo, om inte av medlidande, så kanske för att det bor 30 miljoner människor där. Någonstans tar de vägen. Om de mot förmodan inte söker sig till Europa kan vi bara gissa vart fem miljoner människor tänker fly när en tiondel av Nildeltat i Egypten blötläggs.

När en miljon flyktingar kom till Europa 2015 var en hel kontinent i kris. Populisterna som tyckte mest synd om oss fick mer makt. Ändå var det bara en miljon. Vi vet fortfarande inte vad en storskalig flyktingkris vill säga. Knappast vill vi veta det heller, oberoende vem det vore mest synd om. Skäl att bry sig då, eller hur?

Läs också: IPCC: Vi riskerar att förlora kampen mot klimatförändringen

Tårfylld Greta fick ingen tröst av FN-toppmötet – Trump driver med tonåringen

Peter Buchert Reporter

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning