Ska vi bli ännu rikare?

När andra länder stänger gränserna kunde Finland vara ensam om att luckra upp dem.

Claes Andersson med flera oroar sig över andelen negativa asylbeslut i Finland (HBL 12.1). Skribenterna tycker att vi som ett rikt land har råd "att i positiv anda behandla asylansökningarna från de relativt få flyktingar som sökt sig till oss". Dessutom har det "visat sig" att invandrarna "på sikt" är en ekonomisk tillgång för landet.

Jag undrar hur detta har "visat sig". Har någon till exempel fastställt huruvida 1990-talets invandrare har varit en "ekonomisk tillgång" för Finland? Sikten (15-25 år) torde väl räcka?

Främst av allt är dock tanken om dessa människor som "tillgång" direkt motbjudande. Finland, ett rikt land, skall genom invandrare bli ännu rikare? Här minns jag den finska Eurojackpot-vinnaren som, efter att ha vunnit tiotals miljoner euro, myste förnöjt över inkomsterna han skulle få när han investerade pengarna. Hur rikt skall Finland vara innan Andersson med flera är nöjda? Har människans girighet ingen gräns?

Men för all del, låt oss tänka – som skribenterna – om asylsökare som en tillgång. Just nu är det "relativt få" som det handlar om här i Finland, futtiga 10 000 eller så per år. Enligt UNHCR, FN:s flyktingorganisation, finns det dock 21,3 miljoner att tillgå. 21,3 miljoner! När andra länder stänger gränserna kunde Finland vara ensam om att luckra upp dem.

Tänk efter lite – det är svindlande ekonomiska möjligheter som öppnar sig här. Vi kunde bli rikast i världen.

Sakari Aaltonen Helsingfors

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03