Ska ishockeyförbundet följa Jokerits exempel och spela rysk roulette med spelarnas hälsa?

Sammanlagt 7 850 åskådare såg de sex matcherna i Karjala Tournament i Helsingfors. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

En landslagsturnering i Ryssland samtidigt som smittan fortsätter att spridas och KHL rapporterar om nya fall trots att man påstår sig spela i en fungerande bubbla är att spela rysk roulette med spelarnas hälsa.

Jokerit meddelade för tredje gången om coronasmitta i spelartruppen. Samtidigt meddelade klubben att de nya smittfallen – som tvingar laget i karantän – inte på något sätt påverkar lagets spel i KHL.

Tur i oturen är att de spelare som smittades i den andra coronavågen i laget nu är klara för comeback eftersom deras karantän tar slut. Dessutom lyfter man in A-juniorer, spelare från Mestisklubben Kiekko-Vantaa och så skriver man korttidskontrakt med tre spelare med erfarenhet av matcher på internationell nivå.

Den ryska ligan KHL och Jokerit har infört vad de kallar bubblor kring sina matcher där lagen inte är i kontakt med någon utomstående. Ändå sprids smittan hela tiden mellan lagen.

Man behöver inte vara Anders Tegnells eller Mika Salminens bästa kompis för att förstå att det system som ligan och klubbarna byggt upp fungerar lika bra som såpbubblor i regnet.

I säsonginledningen visade klubben med klar tydlighet att mänskliga rättigheter är något man inte behöver bry sig om så länge brott mot dessa rättigheter drabbar någon annan. Då regimen i Belarus torterade sina medborgare såg klubben, dess ledning och spelare inga som helst problem att resa till Minsk för att uttrycka sitt passiva stöd för landets diktator Aleksandr Lukasjenko som precis stulit en valseger.

Efter många och långa påtryckningar ställde Jokerit till slut in sin resa till Belarus. Och hänvisade till de egna spelarnas säkerhet.

Samtidigt som de positiva covid-19-testresultaten når nya rekordnivåer i Ryssland – med 21 798 nya fall på måndag – kör KHL och Jokerit på som om inget hänt.

I Jokerit följer man pliktskyldigt den linje som KHL valt – att genomföra säsongen till vilket pris som helst. Smittan sprids i KHL på samma sätt som i samhället men ingen verkar vilja se allvaret.

Jokerit är förstås bundet av KHL:s och sina ryska ägares intressen. Jokerit är med i KHL eftersom man i Ryssland anser sig ha politisk nytta av det. Då är det viktigt att Jokerit sänder samma signaler som KHL och krafterna bakom den politiska hockeyligan.

Jokerits beslut att inte spela i Minsk möttes av kritik i Ryssland. Laget fick också skarp kritik då man flyttade på matcher tidigare i höst med hänvisning till coronaviruset. Det fanns de som i Ryssland undrade varför det finländska laget ska särbehandlas då övriga KHL-lag spelar vidare trots smitta.

Enligt det ryska ishockeyförbundet har över 400 spelare smittats i KHL. Siffran kan i verkligheten vara betydligt högre.

Med utbredd coronasmitta, som man varken ser ut att kunna få någon kontroll över i ligan eller laget, väljer Jokeritledningen att låna in juniorer, spelare med amatörstatus och arbetslösa hockeyproffs för att kunna fortsätta spela – och också troligtvis fortsätta sprida viruset.

Tyvärr har väl Jokeritbossen Jari Kurri inget annat val då de ryska bakgrundskrafterna bestämt att klubben ska rätta sig i ledet och spela vidare till varje pris.

Oansvarigt räcker inte för att beskriva Jokerits verksamhet för tillfället.

Att nedprioritera sina anställdas hälsa är bara det senaste steget i att ta död på det som Jokerit tidigare stått för och representerat.

Ishockeyförbundet ser ut att ha lyckats skapa en vattentät bubbla i samband med Karjala Tournament som avslutades i söndags. Lagen var inte byggda på traditionellt sätt och bland annat Finland saknade helt KHL-spelare i sin trupp.

Men det finns en hel del orosmoment inför följande turnering som spelas i december i Ryssland 17–20 december. Kan man lita på att det ryska förbundet – som misslyckats kapitalt med att begränsa smittspridningen i KHL – ska kunna skapa en fungerande bubbla om en månad?

I Karjala Tournament var det ursprungligen tänkt att Jokeritspelare skulle bilda stommen av det finländska laget. På grund av de positiva testerna i Jokerit inför turneringen valde det finländska förbundet att inte ta med en enda spelare från KHL i truppen.

Karjala Tournament spelades eftersom de nationella ishockeyförbunden har avtal som förpliktar dem att spela om de inte vill åka på ekonomiska förluster. Risktagningen med turneringen i Helsingfors verkar ha lönat sig.

Med tanke på de många coronasmittorna i Jokerit och i KHL är risken med att spela en turnering i Ryssland betydligt större än den var i Helsingfors.

Jokerit har redan visat att man är villigt att äventyra sina spelares hälsa.

Ska bli intressant att se om också det finländska förbundet väljer att spela rysk roulette med sina spelares hälsa om en månad.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning