Yle: Kulmunis medieträning upphandlades aldrig – nu sägs avtalet upp

Katri Kulmuni har lagt fokus på att bli bättre på kommunikation. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

47 771 euro. Det är vad nuvarande finansminister och tidigare näringsministern Katri Kulmuni (C) via ministerierna hon jobbat på betalat åt kommunikationskonsulten Harri Saukkomaas företag Tekir, skriver Suomen Kuvalehti. På onsdagskvällen meddelade Kulmuni att hon betalar tillbaka pengarna.

Kulmuni har använt sig av Tekirs tjänster sedan i höstas, enligt Suomen Kuvalehti.

Tekir har sparrat Kulmuni på att hålla tal, uppträda i offentligheten och för att svara på rätt sätt i enskilda intervjuer. Kulmuni har varit en av Finlands mest offentliga personer under den pågående coronaviruspandemin och mot den bakgrunden är hennes strävan att bli bättre på kommunikation och offentliga uppträdanden knappast så överraskande.

Kulmuni har i hög grad använt sig av Saukkomaas tjänster och för dem betalat 700 euro i timmen. Övriga konsulters timarvode har legat på hälften, 350 euro i timmen.

Enligt Yle ska tjänsterna inte ha upphandlats, även om det enligt statsrådets interna anvisningar ska göras för allt som kostar 20 000 euro eller mer. Därför avslutas nu samarbetet med Heikki Saukkomaa på obestämd tid, uppger Yle på onsdagen.

Betalar tillbaka

Efter den stora uppmärksamhet fallet väckte under onsdagen, bestämde sig Katri Kulmuni sent på onsdagskvällen att betala tillbaka alla pengar hon använt till medieträningen.

"Jag tillträdde posten som finansminister för ett år sedan. Det nya uppdraget var krävande", säger hon i ett mejl.

Även om tidigare politiska uppdrag förberett henne för posten, tyckte hon att hon behövde bli bättre på att uppträda inför publik.

Men att hon skulle ha gjort något juridiskt inkorrekt bestrider hon.

"Men det räcker inte. Jag förstår kritiken som framförts, och har därför landat i att betala tillbaka kostnaderna för utbildningen till ministeriet."

Elli Flén försvarar Kulmunis agerande

– Det är allmän kännedom att Saukkomaa hör till de dyraste inom branschen i Finland. Men är det så att du känner att samarbetet med en viss person fungerar ska du, om det finns ekonomiska möjligheter, satsa på den personen, säger företagaren och kommunikationskonsulten Elli Flén (SFP) till HBL.

Själv debiterar Flén 140 euro i timmen.

Saukkomaa och övriga konsulter på Tekir har sparrat ministern på många sätt. Företaget har hjälpt henne med argumentation, med politiska uttalanden och så att hon bättre ska kunna hävda sig i debatter.

Den 13 september coachades hon under en dag av företaget, för en prislapp på 6 000 euro. Följande dag medverkade hon i Yles Ykkösaamu.

Det var i augusti 2019 som Tekir och arbets- och näringsministeriet kom överens om kommunikationscoachning för minister. Enligt ministeriets kommunikationschef Mikko Koivumaa kom initiativet från Kulmunis läger.

Den tredje december 2019 coachades Kulmuni också. Prislappen låg då på drygt 6 300 euro. Samma dag avgick Antti Rinne (SDP) från sin post som statsminister. Samma kväll medverkade Kulmuni i egenskap av Centerns ordförande i Yles A-studio.

– Jag tycker att just de dagarna då Rinne avgick var lågvattenmärket för Kulmunis del i den offentliga debatten. Det var osammanhängande och otydligt. Men jag misstänker att det berodde på att hon fått väldigt strama tyglar av partiorganisationen då och under dylika omständigheter är det svårt att få fram något vettigt, säger Flén.

Kulmunis roll var inte alldeles obetydlig då Rinne avgick. Det var Kulmuni som andra december meddelade att hennes parti förlorat förtroendet för Rinne efter dennes agerande i den så kallade Posthärvan.

17.40: Artikeln har uppdaterats med nya uppgifter från Yle om att samarbetet mellan Kulmuni och företaget Tekir avslutas.

Artikeln har också förtydligats om att gränsen på 20 000 euro handlar om statsrådets interna anvisningar för när upphandlingar ska göras.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning