SK: Finland förbereder evakuering av samarbetspartner i Afghanistan när talibanerna rycker fram

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) bekräftar att Finland förbereder en evakuering av tiotals personer från Afghanistan. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Ett beslut om evakueringen är att vänta inom två veckor.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) bekräftar för Yle och Suomen Kuvalehti att Finland förbereder en evakuering av tiotals personer från Afghanistan. De personer som ska evakueras har samarbetat med Finland i samband med den fredsbevarande operationen i landet.

"Regeringen anser enhälligt att vi har en skyldighet att hjälpa dem", säger Haavisto i en intervju för Yle.

Enligt Haavisto utsätts dessa personer för livsfara på grund av sitt samarbete med finländska fredsbevarare. Haavisto utlovar ett beslut om evakueringen inom loppet av två veckor.

Säkerhetssituationen i Afghanistan har försämrats stadigt efter att de västerländska fredsbevararna retirerade från landet.

Den fundamentalistiska grupperingen talibanerna har under de senaste tre månaderna bedrivit en militär offensiv i Afghanistan med ödesdigra följder. Förra veckan föll huvudorterna Sheberghan och Zaranj i talibanernas händer. Talibanerna har hittills dödat minst 300 personer som har samarbetat med utländska fredsbevarartrupper.

"Det är första gången som Finland är i en situation där vi måste evakuera personer från ett land där vi har gjort fredsbevarande insatser eller utvecklingssamarbete", säger Haavisto till Yle.

Finland har deltagit i den internationella fredsbevarande operationen i Afghanistan i 20 år.

Suomen Kuvalehti var först ute med nyheten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning