Sjuttonåringarna överglänser Finlands förstakedja – Tolvanen är inte orolig för sitt målskytte

Anton Lundell (till höger) har varit pigg i junior-VM. Här jublar han tillsammans med Aarne Talvitie. Bild: Lehtikuva/Getty Images/AFP

Juniorlejonen väntar på att få i gång förstakedjan. Under tiden har andrakedjan tagit för sig desto mer.– Vi hittar varandra där ute och är starka offensivt, säger Anton Lundell efter 5–0-segern mot Kazakstan.

Vassa mot Sverige, vassa mot Kazakstan.

Finlands andrakedja har fått en lovande start på junior-VM i ishockey. Kaapo Kakko, Anton Lundell och Linus Nyman har överglänst mer meriterade spelare i det finländska laget.

Kakko, som är en av de allra bästa spelarna i hela 2001-kullen och väntas gå bland de tre första spelarna i sommarens NHL-draft, gjorde ett av målen när Finland slog Kazakstan med 5–0. Lundell spelade fram och öppnade sitt poängkonto i turneringen.

– Givetvis ger det en känsla av lättnad. Jag vill vara en nyckelspelare och hjälpa laget till segrar med mål, säger Lundell.

Lundell och Kakko är jämngamla och känner varandra väl sedan tidigare. Nyman är ett par år äldre och är en ny bekantskap för Lundell.

HIFK-löftet konstaterar att kedjans spel har sett bra ut i de två första JVM-dusterna.

– Det har fungerat rätt bra. Vi hittar varandra där ute och är starka offensivt. Vi skapar målchanser och det är roligt att spela i den kedjan.

"Målvaktsspel i världsklass"

Premiären mot Sverige kantades av nervositet. Mot Kazakstan släppte det. Alla kedjor lyckades i målskyttet, en back (Otto Latvala) gjorde mål och Filip Lindberg höll nollan.

– Seger är alltid seger. Det här är en kort turnering och nu har vi något med oss. Vi gjorde fem mål, men det kunde ha blivit mer, säger Lundell.

Juniorlejonen vann skottstatistiken med förkrossande 56–18 mot Kazakstan, men tack vare Demid Jeremejev hängde JVM-nykomlingen med hyggligt på resultattavlan.

– Kul att se målvaktsspel i världsklass. Man kan bara lyfta på hatten, säger Finlands förbundskapten Jussi Ahokas i Yles tv-sändning.

– De gav oss inget gratis. Vi var tvungna att jobba för våra lägen. Det var ingen lätt match, säger Lundell.

"Ingenting gick in"

Om Finlands andrakedja har kommit in i junior-VM på rätt sätt, letar förstakedjan fortfarande efter spelet. Förväntningarna på Rasmus Kupari, Aleksi Heponiemi och Eeli Tolvanen är höga, men trion har inte nått sin nivå så här långt.

Framtiden får visa om det släpper efter Heponiemis 5–0-mål – kedjans första fullträff i turneringen.

– De hade tio fina chanser. Om de hade satt tre–fyra av dem hade de här frågorna inte kommit. Det är onödigt att måla upp det här när vi vann med 5–0, säger Ahokas enligt Ilta-Sanomat.

Förväntade skyttekungen Eeli Tolvanen står kvar på 0+0 och det dras redan paralleller mellan fjolårets och årets turnering. Då kom Tolvanen till junior-VM som en av KHL:s bästa målskyttar, men fick nöja sig med en fullträff.

– I dag började jag till och med skratta när jag hade så många lägen och ingenting gick in. Men jag är inte orolig för mitt målskytte. Jag måste bara vara ännu noggrannare och lita på mig själv, säger han enligt Ilta-Sanomat.

Gruppspelet fortsätter för Finland natten mellan lördag och söndag finländsk tid. Matchen mot Slovakien, som har förlorat sina två första duster, startar klockan 1.30.

Förlust mot Sverige, seger mot Kazakstan. Finland har blandat och gett under starten av junior-VM. Här är några punkter att ta med sig:

1. Andrakedjan

Kaapo Kakko, Linus Nyman och Anton Lundell har inlett turneringen lovande. Nyman flankeras av två sjuttonåringar och hittills har det fungerat utmärkt.

2. Målvaktsspelet

I premiären var Ukko-Pekka Luukkonen stabil mellan stolparna. Mot Kazakstan fick Finlands tilltänkte förstamålvakt vila och då fortsatte Filip Lindberg med att hålla nollan.

3. Förstakedjan

Det fanns stora förhoppningar på Rasmus Kupari, Aleksi Heponiemi och Eeli Tolvanen. Heponiemi spräckte målnollan mot Kazakstan, men framför allt den förväntade målkungen Tolvanen har sett lite frustrerad ut.

4. Specialsituationerna

Finland fick testa sitt powerplay flera gånger om mot Kazakstan. Då borde det smälla, men utdelningen uteblev. Det hänger delvis ihop med förstakedjans problem.

5. Tabelläget

Förlusten mot Sverige kan onekligen bli jobbig. Att ta gruppsegern och den vägen få en på pappret enklare resa till semifinalen ligger en bit bort nu.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning