Sjundeå IF vann – har två matchbollar

Bortaseger. Dicken och Filip Söderlund kunde inte stoppa Ian Martins SIF. Bild: FSC Media

Kampen om en biljett till semifinalen i herrarnas handbollsslutspel är stenhård: Efter gårdagens bortaseger över Dicken är det fördel Sjundeå IF som kan avgöra hemma på onsdag.

Dicken – SIF

19-25 (9-13)

Grundserietrean Dicken vann inbördesmötena över Sjundeå IF i grundserien men tabellsexan har bevisligen toppat formen bättre. Efter gårdagens 25-19 seger på bortaplan leder Sjundeå IF matchserien med 2-1 och kan kirra semifinalplatsen i hemmahallen på onsdag. Chefstränaren Kaj Hagman vet ändå att det är lång väg dit.

- Inget är ännu vunnet. Vi leder 2-1 och nu gäller det att bita ihop och ha fräscha killar på plan på onsdag, säger Hagman.

På samma linje är också tränarkollegan i Dicken, Björn Monnberg.

- Slaget är inte förlorat. Det står 2-1 till Sjundeå och matchserien fortsätter på onsdag.

SIF blev bara bättre

Matchen började i jämna tecken men efter att ungefär hälften av första halvleken spelats började Sjundeå IF hitta rätt med högre procent. 6-6 efter 15 minuter blev 6-8 efter 20 minuter och 7-11 efter 25 minuter. Och så 9-13 inför pausvilan. I andra halvleken ångade SIF-tåget på allt hårdare och laget ledde som bäst med åtta fullträffar. Matchen var med andra ord mer eller mindre avgjord redan en kvart före slutet.

- Vi kom bra in i matchen och gjorde det bra i början men fick inte utdelning. Och fortsättningen var inte lika bra. Men det var hård fight från början till slut, säger Dicken-tränaren Monnberg.

Ett faktum är att SIF var det klart bättre laget i gårdagens match och att Dicken måste hitta på något, annars tar säsongen slut redan i kvartsfinalskedet.

Något måste ni göra, eller hur?

- Jo, säger Monnberg utan att specificera vad som måste göras.

- Det handlar om helheter i båda ändorna.

Klart är åtminstone att Dickens 20 och 19 mål i de två senaste matcherna knappast räcker i fortsättningen.

Starkt försvarsspel

- Vi hade lite strul i anfallet i början men visst var vårt spel, framför allt försvars- och målvaktsspelet, fenomenalt i dag, säger SIF-tränaren Hagman.

Hans adepter får ändå inte slappna av och njuta alltför länge av segern. Det gäller att vara fullt koncentrerad igen när den fjärde kvartsfinalen spelas i övermorgon.

- Spelarna måste kunna nolla läget. Vi får se hur våra unga killar klarar det. De har tagit hästkliv framåt den här säsongen, säger en nöjd Hagman.

En av dem som utvecklats mest är SIF:s Ian Martin som i match efter match hör till lagets nyckelspelare. Inget under att den 20-årige Martin också slagit igenom i landslaget.

- Vårt försvarsspel är så bra att vi kan vinna vilket lag som helst och Rony sopar alla lätta skott.

Det vore inget större tjänstefel att låta Martin och SIF:s målvakt Rony Léven dela på titeln matchens bästa spelare. Leven gjorde hela 23 räddningar i matchen och drog sitt strå till att hålla hemmalagets målsiffror låga.

Dicken-målvakterna Patrik Roslander och Mikael Mäkelä gjorde sitt bästa men sedan fanns det en viss Martin som vållade stora problem.

- På onsdagen fixar vi semifinalplatsen, hallen kommer att vara full och vi kommer att köra över dem, säger sjumålsskytten Martin på ett härligt självsäkert sätt.

Grym kille!

Matchfakta

FM-ligan, herrar, kvartsfinal 3 i bäst av 5:

Dicken–Sjundeå IF 19–25 (9–13)

Dicken: Filip Söderlund 5, Anton Rémy 4, Valdar Noodla 2, Joacim Broman 2, Benny Broman 2, Gusten Montonen 1, Jukka Kamula 1, Johan Gripenberg 1, Max Granlund 1.

SIF: Jan Martin 7, Theo Westerlund 6, Jan Hagman 5, Ardo Puna 4, Vincent Voutilainen 1, Taavi Tibar 1, Gustav Svanbäck 1.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03