Sjukvårdsdirektör i Stockholm: "Stormen är här"

Coronaprovtagning i Skåne. Bild: Johan Nilsson/TT

Antalet drabbade av covid-19 har ökat kraftigt i Stockholmsregionen. Totalt har 37 patienter dött – varav 18 det senaste dygnet.

– Stormen är här. Vi vet inte hur stark den kommer att bli, men vi är mitt uppe i den, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

1 070 personer är bekräftat smittade, 300 vårdas vid sjukhus och 65 personer intensivvårdas. De smittade över 70 år gamla blir betydligt fler.

– Vi har en ganska markant ökning av antalet smittade, säger Eriksson.

Vården är nu i stort behov av både skyddsutrustning och personal.

– Vi ber alla med sjukvårdsutbildning att bidra så mycket de kan. Vi tar emot all hjälp som vi kan få, för det behövs nu, säger Björn Eriksson.

I landet i stort bedömer ändå statsepidemiolog Anders Tegnell att situationen är stabil.

Sverige får dagligen mellan 100 och 200 nya insjuknade i covid-19. Hittills är cirka 2 500 personer bekräftat smittade och 42 personer har avlidit.

Sverige har valt en annan linje än bland annat Finland under coronaepidemin. På en presskonferens på onsdagen fick Anders Tegnell frågan om det räcker med att ha rekommendationer och låta personer ta eget ansvar för att hindra smittspridning.

– Hittills är vi nöjda med vad vi ser och hör. Vi kan titta på kurvorna som ännu inte stiger på ett katastrofalt sätt. Vi tror att vi kan fortsätta på det sätt vi gör. Folk är väldigt ansvarsfulla och tar rätt beslut, svarar han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning