Sjukhusfartyg lämnar New Yorks hamn

Marinens sjukhusfartyg USNC Comfort i New Yorks hamn. Bild: Kathy Willens/TT-AP

En månad efter att det jättelika vita sjukhusfartyget med de röda korsen anlöpte New Yorks hamn gör sig USNS Comfort redo att lämna den virusdrabbade staden.

Marinens jättelika flytande sjukhus ska under torsdagen börja återresan till sin hemmahamn Norfolk i Virginia, men är redo för framtida coronavirusinsatser, enligt ett uttalande från militären som återges av medier.

Den sista patienten att vårdas ombord ska ha skrivits ut i söndags.

När fartyget anlöpte New York den 30 mars härjade pandemin staden som värst. Närmare 2 000 coronaviruspatienter sökte akutvård dagligen och omkring 800 dog varje dygn.

– Detta fantastiska fartyg bakom mig är ett 70 000 ton tungt budskap om hopp och solidaritet till de fantastiska invånarna i New York, sade president Donald Trump när det seglade från Virginia enligt tv-kanalen ABC.

Till en början var USNS Comfort, som har 1 000 sängplatser, tänkt att avlasta sjukvården genom att ta emot icke-coronavirusrelaterade fall. Men efter en vecka bad New Yorks guvernör Andrew Cuomo att det även skulle ta emot covid-19-patienter.

Snart började dock inskrivningarna gå ner och de senaste veckorna har aktiviteten varit låg ombord. Vid ett möte i Vita huset i förra veckan meddelade Cuomo presidenten att fartygssjukhuset inte längre behövs.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning