Sjukhusclowner olyckliga över skräckclowner: obehagligt, onödigt och hemskt

Glädjens sändebud, inte ondskans. Sjukhusclownerna tycker att det nya fenomenet där personer klär ut sig till onda clowner som skrämmer barn är vidrigt. En sjukhusclown är en vänlig och känslig figur som med sin närvaro och humor stöder barnen och deras föräldrar. Vittnesmål om skrämmande monsterclowner beväpnade med motorsåg eller slagträn hotar sjukhusclownernas verksamhet. På bilden Lilli Sukula-Lindblom och Mikael Andersson. Bilden är från år 2007. Bild: Arkiv / Cata Portin

Den nya trenden med personer som klär ut sig till onda clowner som skrämmer barn sprider sig som en farsot också i Finland. Sjukhusclownerna som i åratal har jobbat för att sprida glädje bland svårt sjuka barn är förbannade och olyckliga över det nya påfundet som skadar deras verksambet.

– Jag är orolig. Fenomenet är obehagligt, onödigt och hemskt.

Det säger de finländska sjukhusclownernas moder, skådespelaren Lilli Sukula-Lindblom som i början av 2000-talet startade upp den finländska sjukhusclownverksamheten om den nya förargliga modeflugan som går ut på att folk klär ut sig till onda clowner som skrämmer barn.

Sjukhusclownerna är rädda att det nya fenomenet med skrämmande clowner ska skada deras verksamhet.

– Sjukhusclownerna gör ett väldigt fint jobb och inga barn, allra minst de svårt sjuka patienter som vi har att göra med, ska behöva få höra om den störande nya modeflugan, säger Sukula-Lindblom.

"Inte riktiga clowner"

Verksamhetsledaren för föreningen Sjukhusclowner, Aino Viertola, säger att de personer som klär ut sig för att skrämmas inte under några omständigheter är riktiga clowner.

– Fenomenet är ofattbart och tycks bero på att personerna vill ha uppmärksamhet. Att skrämma barn är fegt och motbjudande, säger Viertola

Sjukhusclownerna påpekar att riktigt clowneri är en hundratals år gammal konstform som grundar sig på dialog, empati och att skapa välbefinnande.

– En sjukhusclown är en vänlig och känslig figur som med sin närvaro och humor stöder barnen och deras föräldrar under sjukhusvistelsen. Mötena sker alltid på barnets villkor.

Viertola säger att äkta clowneri aldrig är ont eller destruktivt.

– Det är mot alla principer. Clowneri ska vara glädjeskapande och kan i bästa fall öka välbefinnandet.

Hoppas på motrörelse

Sjukhusclownerna vädjar nu till medierna att inte blåsa upp det nya irriterande fenomenet eftersom publicitet är drivkraften för dem som klär ut sig till monsterclowner och skrämmer folk.

– Jag hoppas att vi får se en motrörelse mot den här galenskapen. Förnuftiga människor borde visa att det bara inte går för sig.

Så hur ska man då tala med barn som har blivit skrämda av onda clowner?

– Det viktiga är att prata med barnen och säga att de dumma "clownerna" inte är några riktiga clowner, eftersom en äkta clown aldrig skulle skrämmas. Man ska också säga som det är – att de som skräms är dumma.

Brev till sjukhuspersonalen

Sjukhusclownerna har i dag på fredag skicket ut ett e-postbrev till sjukhusen där de berättar om det nya otyget och säger att man hoppas att uppståndelsen inte ska skada sjukhusclownernas arbete. Sjukhusen uppmanas kontakta clownföreningen om så är fallet.

I brevet informerar Viertola sjukhusen om att rädsla för clowner är ett fenomen som man är väl medveten om inom Sjukhusclownerna och att saken behandlas ingående i clownutbildningen.

– Oftast beror rädslan på cirkusclowner som skiljer sig mycket från våra sjukhusclowner som aldrig är kraftigt sminkade eller maskerade. Våra clowner är mänskliga och lätta att få kontakt med.

Sjukhusclownerna hoppas nu innerligt att fenomenet med onda clowner ska upphöra senast då Halloween är undanstökad. Samtidigt är föreningen bakom Sjukhusclownerna medveten om att det kan bli en renässans för otyget nästa år då Stephen Kings nya skräckfilm med en ond clown i huvudrollen har premiär.

– Det är väldigt synd om våra och andra professionella clowners arbete försvåras i och med det här. De största förlorarna är barnen, säger Viertola.

Det skulle i så fall inte vara första gången som tråkiga händelser drabbar de unga patienterna och sjukhusclownerna: Efter bombmassakern i köpcentret i Myrbacka för tio år sedan löd en av löpsedlarna efter smällen: "Det sista jag såg var en clown", vilket syftade på ett ögonvittne vars sista minnesbild var reklammaskoten för hamburgerrestaurangen i köpcentret. Några av barnoffren efter bombdådet vårdades på kirurgiska sjukhuset och Sukula-Lindblom var tvungen att tillfälligt sätta stopp för sjukhusclownernas besök.

Det globala fenomenet med clowner som uppträder hotfullt har synts på många håll i landet.

Natten mot torsdagen jagade tre personer i clowndräkt och utrustade med eggvapen en förbipasserade i Tusby.

I Helsingfors har polisen fått flera anmälningar om hotfulla clowner. Clowner har också observerats i Mellersta Österbotten, Egentliga Finland, Satakunta och Åland.

Polisen har gripit två 15-åriga pojkar som skrämt folk i clownmundering i Esbo. De greps i Hagalund vid åttatiden på torsdagskvällen och fick böter.

I Uleåborg har polisen fått kännedom om åtminstone två fall där clowner skrämt människor.

Även i Österbotten har skrämmande clowner observerats, bland annat i Närpes uppger Vasabladet.

Polisen betonar att det är ett brott att avsiktligt skrämma upp andra och att det kan ge böter.

FNB

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning