Sjukhus och lyxbostäder belönas som finaste byggprojekteten i Helsingfors

Parksjukhuset öppnade på nytt i höstas. Innan det revs det mesta invändigt. Byggnaden led tidigare av problem med inomhusluften. Bild: Markus Kuusela/Pressbild

I år går stadens årliga pris Byggrosen till en renovering i Mejlans.

Fjolårets bästa byggprojekt i Helsingfors var upprustningen av Parksjukhuset i Mejlans. De som haft hand om renoveringen får priset Byggrosen, som stadens byggnadstillsyn delar ut varje år.

I byggnaden, som hör till Helsingfors universitetssjukhus, ges vuxenkirurgi.

Parksjukhuset, tidigare känt som Barnkliniken, öppnade efter sin renovering i oktober i fjol.

Vinnarna valdes av de lokalpolitiker som sitter i miljö- och tillståndssektionen i Helsingfors.

En målning med motiv från Mumindalen på en vägg i det upprustade sjukhuset. Bild: Markus Kuusela/Pressbild

"I sitt val lade sektionen vikt på vad för slags verksamhetskultur projektet skapar och hurdan miljö som uppstår i staden. I årets nomineringar blev det tydligt hur de anpassade sig till det existerande byggnadsbeståndet, säger sektionsordförande Saana Rossi (Gröna) i ett pressmeddelande.

Lyxiga vindsvåningar

Renoveringen av Parksjukhuset får ros eftersom byggnaden behandlats mycket respektfullt, trots de tekniska och funktionella målsättningarna.

På Havsgatan 3 gjorde man om vindslokalerna till bostäder. Fönsterraden högst upp är ny. Bild: Otso Virtanen/Pressbild

"De exceptionella och krävande målsättningarna på byggnadens inomhusluft förutsatte en kontinuerligt och systematiskt renhets- och fuktighetskontroll under hela rivnings- och byggtiden. I projektet har man förstått vikten av ett gott samarbete mellan olika parter för att nå upp till målen", kan man läsa i prismotiveringen.

Staden lyfter fram tre personer som varit involverade i projektet: Markus Kuusela från Arkitektgrupp Reino Koivula, Rauno Rahkola från byggbolaget Skanska och Lari Warva från HUS Fastigheter.

Vindslokalerna var hela 1 500 kvadratmeter stora. Nu har de blivit 13 nya bostäder. Bild: Otso Virtanen/Pressbild

Ett hedersomnämnande gick till byggandet av 13 vindslägenheter i ett historiskt hus i Ulrikasborg. Huset ligger på Havsgatan 3 och blickar ut mot Havsparken och havet.

De andra som tävlade om Byggrosen var Scandics nya hotell Grand Central i Järnvägsstationen, Konstuniversitetets huvudbyggnad Mylly och daghemmet Silverdalens i Kronbergsstranden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning