Sjukamparen Miia Sillman blev sexuellt utnyttjad som barn

Sjukamparen Miia Sillman har bland annat vunnit guld i Universiaden. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

I en intervju med Ilta-Sanomat berättar Miia Sillman om hur hon blev sexuellt utnyttjad då hon var barn.

Miia Sillman talar ut om de chockerande händelserna i sin barndom i en intervju med Ilta-Sanomat. Hon gick på lågstadiet då hon började besöka ett ridstall med travhästar i närheten av familjens sommarstuga i Birkaland.

– Hästarna var hela min värld. Jag kunde ha dött för dem. En sådan flicka tänker inte på annat än hästar, säger Sillman till IS.

Men det var snart som trakasserierna började. I juni dömdes den kände travtränaren Erkki-Pekka Mäkinen till 4,5 års fängelse för ett fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn, två fall av sexuellt utnyttjande av barn, ett fall av sexuellt utnyttjande, och ett skjutvapenbrott.

Sillman, 26, var en av målsägarna. Enligt tingsrättens dom började trakasserierna då Sillman var 10 och fortsatte tills hon var 14. Det motsvarar inte helt Sillmans minnesbilder, men det väsentliga är att hon var barn då det skedde. Det blev värre med tiden.

– Osakligt beteende och prat, kramar med våld, pussar, osakliga beröringar. Situationer som skulle vara otrevliga för en vuxen också. För att inte tala om ett barn, säger Sillman till IS.

– Ett litet barn kan inte vänta sig att någon försöker kramas med våld och pussas. Jag stelnade helt till. Jag tänkte att det är onödigt att kämpa emot eftersom det är en vuxen man.

Hon insåg redan då att det var fel. Men hon vågade inte berätta för någon. Hon fortsatte besöka stallet, tills hästen hon tyckte om såldes.

– Hästar har en otrolig förmåga att hålla flickor vid stallet. Sedan såldes hästen. Det var som en befrielse. Snart efter det hämtade jag mina saker under en natt. Jag bestämde att jag aldrig mera återvänder dit, säger Sillman till IS.

Hon upplevde också länge skam för det som hänt. Först då hon var 15 vågade hon berätta för sin pojkvän om händelserna.

– Det här är någonting som händer relativt ofta, men det är otroligt svårt att tala om, och det upplevs inte heller som ett lämpligt samtalsämne. Att bli sexuellt utnyttjad som barn kan förorsaka känslor av skam, skuld, ilska eller rädsla. Det hjälper inte att tiga om saken, utan det kan göra situationen värre, skriver Sillman på Instagram.

– Jag vill hjälpa andra som upplevt samma sak med min berättelse och understryka att det är viktigt och välkommet att tala om saker med deras rätta namn.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning