Sjuåring omkullkörd av vuxna i Malmgårds pulkabacke – bröt nyckelben

Bilden är tagen i Brunnsparkens pulkabacke i Helsingfors på fastlagssöndagen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

En incident i Malmgårds pulkabacke i Helsingfors på fastlagssöndagen väcker ilska på sociala medier. En sjuåring blev omkullkörd av ett gäng vuxna i backen och skadade sig illa.

I ett öppet inlägg på Facebook berättar pappan till sjuåringen hur hans son skulle åka ner för backen men tappade kontrollen över kälken ungefär halvvägs.

Kälken fortsatte neråt och pojken sprang efter för att hämta den.

"Alla barn uppe i backen förstod att vänta på sin tur eftersom kälken stannat mitt i nerfarten", skriver pappan Tomi Flyckt på Facebook.

Samtidigt kom en grupp med 4–5 vuxna åkande i kedja utan att ha kontroll över styrningen eller farten. Pojken, som gjorde allt för att rädda sin nya kälke från att bli totalkvaddad, hann inte springa undan.

Enligt Flyckt hände allt så snabbt att han inte hann reagera. De vuxna avlägsnade sig från olycksplatsen utan att be pojken om ursäkt.

"Först trodde jag vi kommit undan med blotta förskräckelsen, men i bilen på väg hem började pojken klaga på värk", skriver Flyckt.

Senare på kvällen åkte familjen till Barnsjukhuset där pojken röntgades och undersöktes. Det visade sig att han hade ett brutet nyckelben och måste hålla sig stilla i en månad.

"Det här känns fullständigt orimligt och väcker enorm frustration, kanske till och med ilska. En totalt oansvarig grupp av vuxna orsakade flera farliga situationer i backen för flera familjer, och ändå får de fortsätta sin dag som om ingenting hade hänt."

Flyckt skriver också att han överväger en polisanmälan. Dessutom hoppas han nå ögonvittnen till händelsen, eftersom han själv var så chockad att han inte förstod att ta reda på kontaktuppgifterna till de vuxna som körde på hans son.

Rättelse 15.2 klockan 15.35: Pojken bröt ett nyckelben, inte ett revben som det stod i en tidigare version.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning