Sju vill köra tågtrafik i huvudstadsregionen

Fortsätter VR att köra huvudstadsregionens tågtrafik efter 2021? Bild: Lehtikuva/Onni Ojala

Sju operatörer konkurrerar om vem som tar över huvudstadsregionens lokaltågstrafik om tre år. Konkurrensutsättningen är klar 2020 och den vinnande operatören börjar trafiken i juni 2021.

Helsingforsregionens trafik (HRT) beslöt att samtliga sju intressenter är med i tävlingen om vem som kör huvudstadsregionens lokaltågtrafik från och med 2021. I tävlingen finns två statliga tågbolag, VR från Finland och SJ AB från Sverige. De fem övriga: Arriva Sverige AB, MTR Nordic AB, Transdev Sverige AB, First Rail Holdings och The Go-Ahead Group plc representerar europeiska kollektivtrafikkonserner. HRT kräver att satt samtliga operatörer har referenser av att sköta tågtrafik i något europeiskt land. Med konkurrensutsättningen vill HRT ha en närtrafik som fungerar bättre och dessutom spara in pengar.

– Besparingar får inte ske på bekostnad av kvalitet. Vi vill förbättra kvaliteten och pålitligheten i närtrafiken, säger HRT:s vd Suvi Rihtniemi.

Med den vinnande operatören tecknar HRT ett kontrakt som gäller för tio år.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46