Sju tips för konstens natt

MÖTEN MED MÄNNISKOR. Under konstens natt är inträdet gratis till Alec Soths utställning Gathered Leaves på Finlands fotografiska museum på Kabelfabriken. Bild: Alec Soth

Bland hundratals olika programpunkter har kulturredaktionen valt ut sju stycken som kan vara värda att besöka under konstens natt på torsdag.

1. Flipflop på Lilla Luckan

Jazziga, folkliga och rockiga toner blir det då barnmusikorkestern Flip flop släpper loss. Till Lilla luckans övriga svenskspråkiga barn- och familjeprogram hör en pysselverkstad samt en saft- och fruktbar. Lilla Luckan, Simonsgatan 9 med start kl. 17.00.

2. Träffa pirater på Svenskis

Sjörövarprogram för de mindre och öppna repetitioner för de större utlovas på Svenska Teatern. Det blir både verkstad med sjörövartema och möjlighet att följa med arbetet med 
föreställningarna Intet är som väntans tider? och Allt som är underbart. Svenska Teatern, med start kl. 17.00.

3. Donners Helsingfors

I Nio sätt att närma sig Helsingfors (1982) befinner sig världsresenären Jörn Donner på hemmaplan. Från sin privata utkikspost på Norra kajen företar han en intressant panorering över staden och åstadkommer en liten filmessä som fritt och fantasifullt rör sig i tiden och rummet. Bio Orion, Eriksg. 15, kl. 21.15.

4. Orkester Norden på besök

Sjuttio nordiska ungdomar i åldern 15–25 år är på turné i Norden efter ett tio dagar långt orkesterläger i Århus i Danmark. Programmet är nordiskt med Sibelius, Grieg och Alfvén samt Brahms. Intressantast torde danske Hans Abrahamsens Nacht und Trompeten bli. Musikhuset kl. 19.

5. Kjell Westö på gitarr

Alla trogna läsare av Kjell Westö vet att han älskar musik men det är inte lika känt att författaren Westö gärna dagdrömmer om en karriär som rockgitarrist och att han spelar i två band. Ett av dem är What? som i kväll avrundar programmet i Akademiska bokhandeln med en konsert som börjar kl. 23.

6. Alec Soth på fotomuseet

Alec Soths fotografier av människor han träffat under sina resor i USA har väckt stor uppmärksamhet. Under konstens natt är inträdet gratis till den nyöppnade utställningen Gathered Leaves och guidningar (på finska) börjar kl. 18, 19 och 20. Dessutom ordnar museet en bildorienteringstävling. Finlands fotografiska museum, Kabelfabriken, kl. 17–21.

7. Tidsresa på Lappvikens sjukhus

Radioteatern öppnar dörrarna till det gamla mentalsjukhuset och dess historia i den tvåspråkiga ljudinstallationen Röster ur själarnas rum. Publiken får vandra runt i patientrum och korridorer men också besöka överläkarens rum och sjukhusvinden. Lappvikens sjukhus, Lappviksv. 1, kl. 18–24 och lördag 27. 8 kl. 12–16.

helsinginjuhlaviikot.fi/taiteidenyo hittas fullständig programinformation och exakta uppgifter om tid och plats för olika delevenemang. Känner du till ett evenemang som är speciellt viktigt och som inte nämns ovan? Skriv om det i kommentarsfältet nedan!

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03