Sju döda i Kalifornienbränder – lågorna sprider sig snabbt

Bränderna i Kalifornien är kraftigare tidigare in i brandsäsongen än de varit tidigare år. Här en bild från i närheten av Lakeport i torsdags.Bild: TT/AP/Kent Porter

Flera skogsbränder i Kalifornien i USA sprider sig snabbt och ytterligare människor har beordrats att lämna sina hem. Sju personer har mist livet.

En anställd vid ett energibolag blev under lördagen det sjunde dödsoffret i en stor skogsbrand norr om Sacramento. Bland de som tidigare omkommit finns två små barn.

Den dödliga branden startade efter gnistbildning från ett fordon. Elden spreds först sakta, men blossade upp rejält i förra veckan.

I år har de kaliforniska bränderna förstört större ytor mark tidigare i "brandsäsongen" än vanligt, säger Ken Pimlott vid Kaliforniens myndighet för skogs- och brandskydd Cal Fire.

– Brandsäsongen har egentligen bara börjat. Det som liknar säsongens topp – historiskt sett – är i numera de förhållanden som vi ser i början av säsongen, säger Pimlott.

Myndigheterna varnar för fortsatta starka vindar, låg luftfuktighet och höga temperaturer – vilket kan få bränderna att spridas ytterligare.

Kaliforniens guvernör Jerry Brown, som besökte några av de brända områdena på lördagen, säger att "det här är en del av en trend, den nya normala, som vi måste ta itu med."

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00