Sju debutanter i VM-truppen – "Vi bygger för framtiden men siktar också på medalj"

Landslagstränaren Pasi Mustonen prutar inte på målsättningarna trots att han har ett ungt lag till sitt förfogande i VM. Bild: Ishockeyförbundet / Pasi Mennander

Sju nya spelare får chansen i VM då Pasi Mustonen bygger ett nytt landslag med sikte på OS 2022. Målsättningen i VM i Kanada är klar: Damlejonen ska vinna medalj.

Det är som väntat ett föryngrat finländsk lag som åker till VM i Kanada för att jaga nya framgångar och bygga på det sensationella VM-silvret laget tog i VM på hemmaplan i fjol.

Hela sju debutanter har tagit plats i Pasi Mustonens lag och föryngringsprocessen har varit stor sedan förra säsongen.

Från förra årets VM-lag har Riikka Sallinen, Venla Hovi, Isa Rahunen, Ella Viitasuo, Linda Välimäki, Emma Nuutinen och Annina Rajahuhta fallit bort. En del har slutat medan andra har fått ge plats åt nya krafter.

– Det är en enorm mängd rutin som vi tappat sedan VM i fjol. Vi har varit modiga få vi tagit ut det här laget och satsat medvetet på unga spelare. Om två spelare stått på samma linje har vi sett vem som har större framtidspotential och valt den spelaren, säger Mustonen om sitt lagbygge.

De sju debutanterna i årets VM-lag är backarna Sini Karjalainen och Sanni Rantala plus forwardarna Ida Karjalainen, Julia Liikala, Matilda Nilsson, Emmi Rakkolainen och Kiira Yrjänen.

– Alla de nya spelarna kan spela på europeisk toppnivå, det har de visat. De behöver nu erfarenhet och internationella matcher för att kunna utvecklas till toppspelare internationellt. Potentialen finns hos alla de valda, säger Mustonen.

En av de viktigaste egenskaperna hos spelarna som slagit sig in i laget är rörlighet och skridskotempo.

– Den internationella ishockeyn blir snabbare hela tiden och man klarar sig inte längre om man inte är bra på skridskorna. Den egenskapen har alla de nya spelarna, säger Mustonen.

Samtidigt som han säger att lagets målsättning i VM är medalj är laget också byggt med tanke på framtiden. Då flera nyckelspelare lade av efter VM-silvret i fjol och med OS 2022 som följande stora huvudmål är VM i Kanada en ypperlig chans att köra in nytt kunnande i laget.

– Vi blickar framåt och bygger för kommande mästerskap. Samtidigt visar det här lagbygget också att vi har en större bredd och att det finns flera spelare som håller VM-nivå. Annars hade vi inte kunnat ta med så här många debutanter, säger Mustonen.

– De spelare som är med i VM i år är också sannolika spelare i OS om ett par år.

Viktiga segrar i Sverige

Den här säsongen har Finland fått märka att det krävs prestationer på toppnivå för att slå de europeiska konkurrenterna. Då träningsmatcherna mot USA och Kanada föll bort i november på grund av den svenska konflikten har damlejonen spelat 16 matcher mot europeiskt motstånd. Resultatet har varit tolv segrar och fyra förluster.

– Den här säsongen har visat hur små marginalerna är på toppen. Det är viktigt för de unga spelarna att se att vi måste prestera på vår bästa nivå för att slå topplagen i Europa, säger Mustonen.

Finland förlorade mot Tjeckien, Ryssland, Schweiz och Sverige under hösten men i den sista EHT-turneringen i Sverige blev det tre klara segrar.

– I den turneringen visade vi att vi kan slå alla. För de äldre spelarna i laget var det ingen nyhet, de visste det från förr. Men för de unga som var med var det en viktig lärdom, säger Mustonen.

Alla spelare måste prestera

En del nyckelspelare har försvunnit då Riikka Sallinen, Linda Välimäki och Venla Hovi lade av men det finns trots det gott om rutin i laget. Lagkaptenen Jenni Hiirikoski och målvakten Noora Räty är de bästa på sina positioner och också Susanna Tapani, Michelle Karvinen, Ronja Savoalinen, Minnamari Tuominen, Rosa Lindstedt och Sanni Hakala har lång erfarenhet av internationellt spel.

Till debutanterna har Mustonen en klar hälsning:

– Det räcker inte bara att slå sig in i laget. Damlejonens mål är VM-medalj och för att vi ska nå målet behövs varje spelares insats.

– De rutinerade spelarnas roll som bärande spelare är förstås stor men vi kan bara klara oss då vi spelar som ett lag.

Gruppspel:

1.4 kl. 1.30 Kanada–Finland.

2.4 kl. 21.30 Finland–USA.

5.4 kl. 1.30 Finland–Schweiz

5.4 kl. 21.30 Ryssland–Finland.

Kvartsfinaler:

7.4 kl. 19, kl. 21, kl. 23.

8.4 kl. 1.30

Semifinaler:

9.4 kl. 21.30

10.4 kl. 1.30

Bronsmatch:

10.4 kl. 21.30

Final:

11.4 kl. 1.30.

Ishockey-VM avgörs i Halifax och Truro i Kanada 31.3–10.4. Finlands landslagstränare Pasi Mustonen har tagit ut följande lag till turneringen.

Målvakter:

Meeri Räisänen (AIK Stockholm), Noora Räty (Shenzhen KRS Vanke Rays), Jenna Silvonen (Mercyhurst University).

Backar:

Jenni Hiirikoski (Luleå HF), Sini Karjalainen (University of Vermont)*, Nelli Laitinen (Kiekko-Espoo), Rosa Lindstedt (HV71), Sanni Rantala (Team Kuortane)*, Ronja Savolainen (Luleå HF), Minnamari Tuominen (Kiekko-Espoo).

Forwards:

Sanni Hakala (HV71), Elisa Holopainen (KalPa), Ida Karjalainen (HPK)*, Michelle Karvinen (Luleå HF), Julia Liikala (HPK)*, Petra Nieminen (Luleå HF), Matilda Nilsson (KalPa)*, Tanja Niskanen (KalPa), Emmi Rakkolainen (Kiekko-Espoo)*, Susanna Tapani (TPS Akatemia), Noora Tulus (Luleå HF), Viivi Vainikka (Team Kuortane), KiiraYrjänen (Team Kuortane)*.

* = VM-debutant.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning