Sju arbetare döda i avföringstank i Indien – hotellägaren anklagas för brott

Sju personer i Vadodara i västra Indien miste livet under arbete i en septiktank. Bild: TT

Sju personer har kvävts till döds när de rengjorde en septiktank på ett hotell i Vadodara i västra Indien. Ingen av dem hade säkerhetsutrustning.

– Först gick en person in i tanken. När han inte kom ut igen eller svarade när de andra ropade på honom gick ytterligare tre städare in för att hjälpa honom, säger Nikunj Azad, befälet som ledde räddningsinsatsen, till AFP.

När inte heller de kom ut gick tre hotellarbetare ner i tanken. Också de miste livet.

Hotellägaren har nu anklagats för vållande till annans död.

Hundratusentals indier jobbar utan säkerhetsutrustning som renhållningsarbetare i avloppsrör och septiktankar under jorden. Avloppen är fyllda med skadliga gaser och arbetet skördar varje år många liv. Det finns ingen officiell statistik men en oberoende kartläggning från förra året fann att drygt 1 370 personer dör varje år under rengöringsarbete.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning