Sjötrafiken var rekordlivlig 2020 – nästan 20 procent fler registrerade båtar

Flest nya båtar registrerades i Nyland och i Egentliga Finland med 1 375 respektive 639 nya båtar. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Sommarens coronasituation och fina väder gjorde att folk skaffade sig båtar som aldrig förr, skriver transport- och kommunikationsverket Traficom.

Under 2020 blev klart fler båtar registrerade för första gången, uppger transport- och kommunikationsverket Traficom.

Ökningen var nästan 20 procent i jämförelse med året innan. Drygt 4 700 nya farkoster registrerades och hela 97 procent av dessa var motorbåtar eller vattenskotrar. Traficom skriver att vattenskotrarnas popularitet har växt med hela 17 procent sedan 2019. Däremot har antalet nyregistrerade segelbåtar minskat med drygt 15 procent, vilket innebär att endast 25 nya segelbåtar registrerades.

Flest nya båtar registrerades i Nyland och i Egentliga Finland med 1 375 respektive 639 nya båtar. I Österbotten registrerades 248 nya båtar.

"Sommarens coronasituation och det varma vädret ökade intresset för båtliv", säger Suvi Toppari, teamledare vid Traficom, i ett pressmeddelande.

Toppari säger också att det ur ett säkerhetsperspektiv är viktigt att registrera farkoster eftersom det underlättar exempelvis övervakning och räddningsinsatser.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning