Sjöström två hundradelar från nytt guld

Sarah Sjöström roffade åt sig totalt fem medaljer i VM i Sydkorea. Bild: Mark Schiefelbein/AP Photo

Fem individuella VM-medaljer. Det blev svenska Sarah Sjöströms facit på sim-VM i Sydkorea efter att hon tog silver på 50 meter fritt efter en rysare.– Det är alltid roligast att vinna guld men jag är jätteglad att det blev medalj på alla mina individuella grenar, säger Sjöström till SVT.

Sarah Sjöström kom till VM i Gwangju, Sydkorea, med en vilja att utmana sig själv. Efter att ha tagit fyra medaljer, ett guld, ett silver och två brons, var gårdagens final på 50 meter fritt svenskans sista individuella final i årets VM.

Och det var nära att det blev ännu ett guld. Sjöström var bra med i starten och loppet utvecklades till en rysare.

"Riktigt häftigt"

I slutändan var det två hundradelar som skiljde mellan ett silver och ett guld. Amerikanskan Simone Manuel vann och Sjöströms silvertid skrevs till 24,07.

– Fem medaljer ändå, det är riktigt häftigt att jag lyckades med det. En sådan jämn final. Hade jag haft Simone bredvid mig kanske jag hade lyckats. Men jag är väldigt nöjd med en till medalj. Det hade varit kul med nationalsången en gång till, men jag får vara nöjd med det här, säger Sjöström till SVT.

Trea blev australiskan Cate Campbell på 24,11, endast en hundradel före danskan Pernille Blume.

Medaljen är Sarahs femte i mästerskapet efter att tidigare ha tagit ett guld, ett silver och två brons.

– Det är ett vunnet silver. Det är alltid roligast att vinna guld men jag är jätteglad att det blev medalj på alla mina individuella grenar. Jag kom hit för att utmana mig själv och göra något jag inte gjort tidigare, säger Sjöström.

Främsta kvinnliga simmaren

Drygt en timme efter finalen simmade Sjöström igen – i final på medleystafetten 4x100 meter. Där kom Sverige sjua, då USA ångade till seger med ett nytt världsrekord, 3.50,40. Tiden var drygt en sekund bättre än det tidigare världsrekordet och tre sekunder bättre än tvåan Australien. Trea blev Kanada.

Trots att Sjöström inte utökade sitt medaljkonto ytterligare lär hon, enligt SVT, utses till VM:s bästa kvinnliga simmare i detta mästerskap – precis som på VM för två år sedan.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning