Sjöström suverän – "går inte att jämföra sig"

Sarah Sjöström vann klart alla sträckor där hon ställde upp. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Svenska superstjärnan Sarah Sjöström var det stora dragplåstret i Helsinki Swim Meet – och levererade.

Sjöström defilerade i mål som överlägsen etta på 200 m fritt med tiden 1.55,44 – nästan fem sekunder före tvåan, Sveriges Michelle Coleman, och nästan sex sekunder före Ungern storstjärna Katinka Hossu. Hon vann också 100 m fjäril överlägset med tiden 57,03 och var i en klass för sig i 50 m fritt med tiden 24,22.

– Hon är ju en världsstjärna. Hon har varit överlägsen också i stora mästerskap, säger Mimosa Jallow som slutade trea i 50 m fritt med tiden 25,78.

– Går inte att jämföra sig med henne.

Segt ryggsim

Jallow var ändå nöjd med sin insats i 50 m fritt. Mindre nöjd var hon med andra plats i 50 m rygg – sträckan där hon vann EM-brons i somras. Caroline Pihlatsch vann med tiden 28,05 och Jallow var tvåa med 28,18 – en knapp sekund bakom Jallows nordiska rekord 27,42.

– Frisimmet kändes helt bra. Ryggsimmet kändes segt men tiden var ändå helt ok. Helt bra inledning på säsongen, säger Jallow.

– Träningen har gått bra. Jag har hela tiden kunnat simma hårdare och hårdare. Jag väntar med spänning på att tävla ordentligt.

Laukkanen seg

Jenna Laukkanen mötte också stora förväntningar – och tog också hem 100 m bröst med tiden 1.09,94. I 200 m medley tvingades hon se sig slagen av Hossu med klar marginal: Laukkanen tvåa med tiden 2.18,58, Hossu vinnare med 2.13,72. Vilma Ruotsalainen var nära med 2.18,63.

– Det var positivt att jag kunde förbättra till finalen, men det är lite segt ännu. Det är ändå en helt annan sak att dra på sig tävlingsdräkten och ställa sig på startpallen, fast vi simmar ganska hårt i träningarna också, säger Laukkanen.

På tisdag fortsätter Helsinki Swim Meet med bland annat damernas 200 m bröst, damernas 100 m rygg och herrarnas 50 m fristil. Sjöström tävlar dock inte på tisdagen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning