Sjöscouter trivdes i strålande solsken

Fredrik Holländer och Valtteri Hakkarainen ombord på sjöscoutkåren Vikingarnas segelbåt Heimdal. Bild: Cata Portin

Soldimman hägrar över ett smaragdgrönt hav då HBL:s utsända styr ut mot Stora Bredskär i Kyrkslätts skärgård. Här har ett hundratal ungdomar och ett trettiotal scoutledare i olika åldrar i en vecka deltagit i sjöscoutlägret Kon-Tiki-18.

Ungdomarna från sjöscoutkårerna Vikingarna, Vikingaflickorna, Sailors och Seaboys har bott i tält, seglat och deltagit i olika tävlingar och programpunkter som till exempel en äventyrsbana.

– Det här är 65:e året som Helsingforsregionens sjöscoutkårer i någon slags sammansättning ordnar samläger på Stora Bredskär, berättar lägerchef Niklas Kumpulainen.

Ett stopp på fjärden

Innan vi anländer till ön är det dags för ett stopp på vägen: en grupp ungdomar från lägret är nämligen ute på seglats med Vikingarnas segelbåt Heimdal och vi bestämmer oss för att stanna och ta en pratstund med dem mitt på den glittrande fjärden.

– En av de viktigaste sakerna med samlägren är att deltagarna får träffa nya människor, segla med nya, andra båtar än den egna båten och knyta vänskapsband över kårgränserna, förklarar vice lägerchef Niki Hamro.

Kumpulainen styr med van hand vår motorbåt in längs sidan på den graciösa segelbåten och motorvibrationerna under fotbottnen byts ut mot en mjuk, glidande känsla då vi bordar. Ombord välkomnas vi av en skara ungdomar i trettonårsåldern. De är uppspelta och stojiga av havsluft och äventyr men ändå tydligt inpräglade med båtvett då de lyssnar på ledarnas instruktioner för att hålla farkosten i styr.

Unika väderutmaningar

Valtteri Hakkarainen, 14 år, från Sjöscoutkåren Vikingarna säger att lägrets äventyrsbana varit hans favoritupplevelse medan Fredrik Holländer, 15, fått mycket ut av repworkshopen. Båda två säger att de inte bara haft roligt utan att lägret också varit lärorikt:

– Vi har kanske inte lärt oss så mycket nytt, snarare fått tillfälle att öva i praktiken med saker som vi redan lärt oss i teorin, säger Holländer.

– Till exempel sjöräddning lärde vi oss redan under vintern men vi har kunnat öva det på riktigt nu, inflikar Hakkarainen.

Båda två är nöjda med det fina vädret även om det också har inneburit vissa specialarrangemang som yngre pojkar kan uppfatta som irriterande:

– Ledarna säger hela tiden åt oss att vi ska dricka mera vatten, berättar Hakkarainen.

– Och sätta mycket solkräm, fast där har jag kanske inte lyckats så jättebra, skrattar Holländer lite skamset och visar upp en imponerande t-skjortsbränna på sina överarmar.

Julius von Martens agerar hoppilandkalle medan lägerchef Niklas Kumpulainen styr motorbåten. Bild: Cata Portin

Båda lägerledarna intygar att vädret kanske aldrig tidigare varit så soligt på Stora Bredskär under ett scoutläger:

– Vi har dekorerat väggarna på utedasset med gamla fotografier från tidigare läger samma tid på året: på ett av dem från 2007 kan man se mig kura i vindtät jacka och vintermössa, säger Kumpulainen.

Som redan nämnt har vädret medfört vissa särskilda logistiska specialkrav, som att se till att det hela tiden finns tillräckligt med vatten och saft (lätt saltad för att hjälpa ämnesbalansen) och likaså solkräm till hands.

– Vädret har ändå varit perfekt för segling största delen av tiden, och algerna har vi sluppit ända fram tills i dag, nästsista dagen, då de plötsligt uppenbarade sig, säger Kumpulainen.

Miljöundervisning naturlig

Att den ovanliga värmen inte enbart är en positiv sak är alla väl medvetna om.

– Scoutlivet och scoutundervisningen ger en ganska naturlig, praktisk ingång till att prata med och lära ungdomar om klimatförändringen och människans miljöpåverkan i allmänhet, säger Hamro. Sjöscouterna som har ett nära förhållande till havet och ofta rör sig där är till exempel bland de första att med egna ögon märka förändringar i Östersjön.

Det handlar inte bara om att lära de nya scouterna respektera naturen, återvinna sitt avfall och städa upp efter sin lägerplats. Miljömedvetenhet är en pågående process där också verksamhetens veteraner hela tiden lär sig nytt. De båda lägerledarna berättar att bland de senaste betydelsefulla praktiska förändringarna som gjorts på Stora Bredskär är en övergång till full kompostering av allt toalettavfall. De har också installerat ett självkonstruerat fosforbindande filter i utedasset som hindrar i alla fall största delen av den skadliga kemikalien att rinna ut i jorden eller havet.

En sjövan konservburk

Då vi väl kommit i land dröjer det inte länge innan vi ser ett annat exempel på praktisk återvinning: här är nämligen en annan grupp barn i 10-årsåldern fullt sysselsatta med en workshop där de planerar och bygger egna flottar eller båtar, bland annat av återvunnet köksavfall.

Junie Hamro, vargunge och scout i fjärde generationen, planerar bygget av sin miniatyrbåt. Bild: Cata Portin

Junie Hamro, 7 år, är scout i fjärde generationen. Resten av vargungarna, de allra yngsta scouterna, har redan åkt hem men Junie har fått några bonusdagar på Bredskär eftersom hennes pappa är vice lägerchef. Just nu håller hon på att konstruera en båt av en diskad konservburk som innehållit konserverat kött: typisk seglingsproviant.

– Det är bra att den redan varit ute och seglat en gång: för då vet den hur det är, förklarar Junie medan hon koncentrerat söker efter komponenter för sitt bygge.

Bo "Bosse" Belfrage ansvarar för repworkshopen. Han deltog redan i det allra första scoutlägret som ordnades på Stora Bredskär år 1958. Bild: Cata Portin

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning